JEDNA-OD-NAS„Намерно прекидање трудноће извршено и под најповољнијим условима у болници и од стране за то квалификованих стручњака, лекара гинеколога, представља озбиљну психичку и физичку трауму која у сваком случају оставља извесне промене и последице на организму и психи труднице.“ – књига, Гинекологија и акушерство, 2003.год.
За многе жене, абортус је догађај, који промени њихове животе услед значајних физичких, емоционалних и духовних последица. Многе жене које трпе последице абортуса кажу да би волеле да им је неко раније указао на све чињенице о абортусу, као и на велике ризике абортуса.
 
Које су последице абортуса по здравље жене? 
 
Бројност и сложеност чињеница и образложења која се односе на последице вештачког прекида трудноће по здравље жене су сама по себи довољна за једну књигу, те стога превазилазе оквире овог, у суштини ”џепног” издања. Зато ћемо се овде усресредити на суштину проблема. Последице се деле на физичке, психичке и постабортивни синдром. Физичке последице су бројне, стога наводимо најчешће:
 
• Смрт – главни разлози због којих жене умиру након вештачког прекида трудноће су крварење, инфекција, емболија, нестручно спроведена анестезија и касније ектопичне (ванматеричне) трудноће (као последица вештачког абортуса)
• Рак дојке, цервикса, јајника – код жена које су радиле вештачки прекид трудноће долази до пораста ризика за могућ развој рака дојке, грлића материце и јајника, у односу на жене које нису вештачки прекидале своју трудноћу. Па је код жена са једним вештачким абортусом ризик већи ДВА ПУТА, а код жена са више вештачких абортуса, овај ризик расте на чак скоро ПЕТ ПУТА
• Неплодност – Запаљенско обољење карлице је по подацима из 1991 водећи узрок неплодности и ванматеричне трудноће. Чак и када подразумева и благу инфекцију, оно може да доведе до потпуне блокаде јајовода и неплоности услед насталих ожиљака.
• Пeрфорација (пробијање) материце – између 2% и 3% жена током вештачког прекида трудноће доживљава перфорацију (пробијање) материце. Уколико се пробијање одмах не препозна од стране гинеколога и корективно се не реши, компликације које тада настају су опасне како по женино репродуктивно здравље (настанак проблема који доводе до хистеректомије – оперативног уклањања материце, што жену трајно онемогућава да икада више роди) тако и по сам њезин живот (настанак проблема који доводе до акутног абдомена – стања веома опасног по живот)
• Компликације каснијих порођаја – жене које су имале један, два или више вештачких абортуса имају линеарно повећање ризика, како од превременог, тако и од пренесеног порођаја у каснијим трудноћама. Превремени порођаји са собом носе повећани ризик од неонаталног хендикепа или смрти
• Ектопична (ванматерична) трудноћа – по неким ауторима ризик од каснијих ванматеричних трудноћа је у значајној повезаности са вештачких абортусима. Најчешће место ванматеричне трудноће је у јајоводу и уколико се таква трудноћа на време не препозна може бити врло опасна по живот жене, а оперативно лечење подразумева уклањање јајовода заједно са усађеним заметком и следствано смањење плодности жене.
• Placenta previa – појам који означава имплантацију (усађивање) заметка у доњем делу утеруса или у грлићу. Као последица настају честа препорођајна крварења са могућим или спонтаним побачајем или веома компликованим превременим порођајем.
• Најчешће последице у току или одмах након вештачког прекида трудноће: инфекција, масивно крварење, емболија, компликације у вези са анестезијом, конвулзије, повреде грлића материце…
 
Психичке последице:
 
• Суицидне идеје и покушаји: Око 60% жена пријављује да је имало суицидних идеја, 28% је заиста и покушало да се убије, од којих половина два пута и више.
• Повећање коришћења цигарета са последичним здравственим проблемима: Жене које су вештачки прекинуле трудноћу имају два пута већу шансу да постану озбиљни пушачи, чиме аутоматски повећавају и ризик од добијања свих обољења која су у вези са пушењем. Ове исте жене такође обично не прекидају са пушењем приликом следеће, жељене трудноће, ризикујући на тај начин и здравље бебе.
• Злоупотреба алкохола: Вештачки абортус је такође повезан и са повећањем конзумирања алкохола, што даље води у насилно понашање, учесталије разводе бракова, несреће за воланом и губитак запослења.
• Злоуптреба дрога: Вештачки абортус је у великој мери повезан са последичном злоупотребом наркотика, што даље значи повећан ризик од добијања ХИВ/СИДЕ, инфекција, развоја конгениталних малформација у будућим трудноћама и насилничког понашања.
• Поремећаји исхране: Код неких жена је могуће да дође до развија булимије или анорексије.
• Сексуална дисфункција: Од 30-50% жена које су доживеле вештачко прекидање трудноће пријављује сметње у свом сексуалном животу. Ове сметње притом најчешће започињу одмах након абортуса. Ту спадају: губитак уживања у полном односу, бол приликом односа, аверзија према сексу и/или мушкарцима, и развој промискуитетног сексуалног живота.
• Поновни вештачки абортуси: Жене које су већ имале абортус су у четири пута већем ризику за поновни абортус, у односу на оне жене које никада нису прекинуле трудноћу. Овај повећани ризик произилази из смањења самопоштовања и повећане сексуалне активности након абортуса. Поновни прекиди трудноће могу да настану као последица неповољног разрешења конфликтне ситуације: са једне стране жеље да се затрудни и роди и, са друге стране, континуираног притиска да се абортира од стране околине.
 
Постабортивни синдром (ПАС)
 
Постабортивни синдром је врста посттрауматског стресног поремећаја који се јавља код одређеног броја жена које су вештачки прекинуле своју трудноћу. Сви пострауматски стрес синдроми, без обзира на узрок, се манифестују у виду психолошке дисфункције услед трауматског догађаја. Ова дисфункција надвлађује нормале одбрамбене механизме личности, доводећи до осећања интензивног страха, беспомоћности и заробљености, па чак и губитка контроле над сопственим поступцима. Ризик да се неки доживљај прихвати као трауматски се повећава у ситуацијама када је он повезан са физичким или сексуалним насиљем. Главни симптоми посттрауматског стресног поремећаја су хиперузбуђење, интрузија и констрикција. Хиперузбуђење се карактерише нападом анксиозности, иритабилношћу, експлозијом гнева или беса, агресивним понашањем, тешкоћама у концентрацији, поремећајима циклуса будност-спавање, и психолошким реакцијама у ситуацији која подсећа на трауматску ситуацију (нпр. тахикардија и знојење приликом прегледа код гинеколога). Интрузија је поновно доживљавање трауматског догађаја у ненаданим ситуацијама. Симптоми интрузије у ПАС-у су: стално размишљање о абортусу и нерођеном детету, ноћне море, интензиван страх, анксиозност и осећај кривице, обично сваке године на дан учињеног вештачког абортуса. Констрикција је у суштини развој избегавајућег понашања, тј. покушај да се избегавају људи, места или осећања везана за прекид трудноће, а у циљу негирања истог.
 
• Које су последице вештачког абортуса по породицу?
Потпуно је неразумљиво зашто се данас тако мало пажње посвећује овим последицама када се зна да је породица основна ћелија друштва и да целокупна проблематика породице следствено одражава на друштво.
 
• Занемаривање и злостављање деце: Вештачки абортус је повезан се повећаном депресијом, насилничким понашањем, смањењем природно нормалног присног односа између мајке и детета рођеног из касније трудноће. Многа истраживања повезују вештачки прекид трудноће са каснијим злостављањем и занемаривањем деце.
• Разводи и проблеми са успостављањем емоционалних односа: За већину парова, вештачки абортус узрокује озбиљне проблеме у њиховој емоционалној вези. Многе жене након поступка вештачког прекида трудноће имају озбиљних потешкоћа у успостављању емоционалних односа са особама супротног пола. Разлози за то су бројни: смањено самопоштовање, неповерење према мушкарцима, сексуална дисфункција, злоупотреба алкохола и наркотика, повећан ниво депресије, анксиозност и насилничко понашање. Жене које су имале више од једног абортуса су у већој шанси да касније постану самохране мајке, управо из ових разлога.
• Насилно понашање између супружника, међусобно оптуживање и губитак поверења, честе свађе , понекад са смртним исходом.
 
Последице абортуса по будуће трудноће
 
1) Чешћа крварења у првих три месеца нове трудноће
2) Чешће су порођајне компликације
3) Лошије одвајање плаценте, и чешћа потреба за мануелним одстрањивањем заостале плаценте
4) Два пута је повећан ризик од смрти одојчета у првим месецима живота
5) Три до четири пута је повећан ризик од смрти детета до навршене прве године живота
6) Наредно дете чешће има малу телесну масу на рођењу
7) Наредно дете се чешће рађа превремено, и излаже се свим компликацијама које због тога могу настати.
 
Ванматерична трудноћа. Абортус повећава ризик од ванматеричне трудноће 8-20 пута. Ако се не открије на време, ектопична трудноћа може руптурирати и довести до искрварења.
Rh сензибилизација Rh негативних мајки Rh позитивним плодом. Ово доводи до тога да се будуће бебе или роде мртве, или умру убрзо након рођења, уколико се не изврши трансфузија крви.
Placenta previa се 6-15 пута чешће јавља код жена које су имале абортус. У овом стању плацента је усађена на ушћу утеруса, тако да је потребно прво извадити плаценту, да би се родило дете. Ово изазива озбиљно крварење мајке, док дете најчешће умире.

Закон откуцаја дечијег срца!, 11. децембра 2016:
https://zazivot.org/zakon-otkucaja-decijeg-srca/

Мама или тама?, 26. јануара 2018:
https://zazivot.org/mama-ili-tama/

Жене за живот (Русија) – «Женщины За Жизнь», 9. јануара 2019:
https://zazivot.org/zene-za-zivot-rusija/

Два рођења једне бебе, 12. фебруара 2019:
https://zazivot.org/dva-rodjenja-jedne-bebe/

„Абортуси ме подсећају на ропство …“, говор једне девојчице, 10. јуна 2019:
https://zazivot.org/abortusi-me-podsecaju-na-ropstvo/

Нехуманост и суровост абортуса, 10. јануара 2020:
https://zazivot.org/nehumanost-i-surovost-abortusa/

С.О.С. телефон, 11. марта 2020:
https://zazivot.org/pozovi-s-o-s-telefon/

Абортус, тежина одлуке и кајање, 2. марта 2021:
https://zazivot.org/abortus-tezina-odluke-i-kajanje/

Они су стварни: Упознајте људе који су преживели абортус, 28. фебруара 2022:
https://zazivot.org/oni-su-stvarni-upoznajte-ljude-koji-su-preziveli-abortus/

Марш за живот у Вашингтону:
https://zazivot.org/%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0-
%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0-
%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%88-%d0%b7%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82/

Патријарх руски Кирил предложио jе држави да прекине финансирање абортуса:
https://zazivot.org/%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%80%d1%85-
%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb-
%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8%d0%be-j%d0%b5-
%d0%b4%d1%80%d0%b6/

Савез педијатара подржао је идеју патријарха о искључивању абортуса из система обавезног
медицинског осигурања:
https://zazivot.org/%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b7-
%d0%bf%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-
%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%be-%d1%98%d0%b5-
%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%98%d1%83-%d0%be-%d0%b8%d1%81/

Патријарх о Благовестима: Нема већег дара од Живота, не убијајмо децу, 7. априла 2015:
https://zazivot.org/%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%80%d1%85-
%d0%be-
%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b0-
%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%9b%d0%b5%d0%b3-%d0%b4/

Сергеј Чесноков уочи Литије за забрану абортуса 7.априла: Убијање деце разара српске породице,
6. априла 2015:
https://zazivot.org/%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b5%d1%98-
%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%83%d0%be%d1%87%d0%b8-
%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-
%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd/

Литија за забрану абортуса, Благовести 07.04.2014.
https://zazivot.org/%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-
%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%83-
%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%80%d1%82%d1%83%d1%81%d0%b0/

Август 2014/2015. – годину дана изложбе за забрану абортуса:
https://zazivot.org/%d0%b0%d0%b2%d0%b3%d1%83%d1%81%d1%82-20142015-
%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%83-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0-
%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-
%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0/

ДОПИС ОДБОРА ЗА ЗДРАВЉЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ, 27. августа 2015:
https://zazivot.org/%d0%b4%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%81-
%d0%be%d0%b4%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-
%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%99%d0%b5-
%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%88/

750.000 људи на Маршу за живот у Перуу!, 7. маја 2016:
https://zazivot.org/750-000-ljudi-na-marsu-za-zivot-u-peruu/

Забрана прекида трудноће у мексичкој држави Веракруз, 29. јула 2016:
https://zazivot.org/zabrana-prekida-trudnoce-u-meksickoj-drzavi-verakruz/

Милионити потпис за забрану абортуса у Русији, 3. септембра 2017:
https://zazivot.org/milioniti-potpis-za-zabranu-abortusa-u-rusiji/

Доналд Трамп: Морамо „заштити нерођене“, 14. октобра 2017:
https://zazivot.org/donald-tramp-moramo-zastiti-nerodjene/

Протагонисти легализације абортуса у САД признали обмањивање јавности, 29. октобра 2017:
https://zazivot.org/protagonisti-legalizacije-abortusa-u-sad-priznali-obmanjivanje-javnosti/

Три абортуса на један порођај, 12. јануара 2018:
https://zazivot.org/tri-abortusa-na-jedan-porodjaj/

80.000 људи на Маршу за живот у Даблину 2017, 23. фебруара 2018:
https://zazivot.org/80-000-ljudi-na-marsu-za-zivot-u-dablinu-2017/

40 Галупових истраживања потврђују опредељење за илегалност абортуса, 10. јула 2018:
https://zazivot.org/40-galupovih-istrazivanja-potvrdjuju-opredeljenje-za-ilegalnost-abortusa/

Случај Роу против Вејда у САД 1973, 16. јануара 2019:
https://zazivot.org/slucaj-rou-protiv-vejda-u-sad-1973/

Марш за живот у Вашингтону 18.01.2019., 19. јануара 2019:
https://zazivot.org/mars-za-zivot-u-vasingtonu-18-01-2019/

100 хиљада људи на маршу за живот у Еквадору, 19. марта 2019:
https://zazivot.org/100-hiljada-ljudi-na-marsu-za-zivot-u-ekvadoru/

Државе са легалним и масовним абортусима губе демографске позиције, 20. маја 2019:
https://zazivot.org/drzave-sa-legalnim-i-masovnim-abortusima-gube-demografske-pozicije/

Др Миша Ђурковић: абортус је легализовано убиство, 27. новембра 2019:
https://zazivot.org/dr-misa-djurkovic-abortus-je-legalizovano-ubistvo/

Сахрањивање абортиране деце у Италији са Крстом, 3. октобра 2020:
https://zazivot.org/sahranjivanje-abortirane-dece-u-italiji-sa-krstom/

Радио гостовања:
http://slovoljubve.com/cir/ArhivaEmisijaview.asp?ID=20343
http://slovoljubve.com/cir/ArhivaEmisijaview.asp?ID=20309
http://slovoljubve.com/cir/ArhivaEmisijaview.asp?ID=11123
http://slovoljubve.com/cir/ArhivaEmisijaview.asp?ID=11113
http://slovoljubve.com/cir/ArhivaEmisijaview.asp?ID=11081
http://slovoljubve.com/cir/ArhivaEmisijaview.asp?ID=8838
http://slovoljubve.com/cir/ArhivaEmisijaview.asp?ID=7979
https://zazivot.org/%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%98%d0%b0-
%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%b6%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d0%b3-
%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d1%98-%d0%be-
%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%98/

Синтетички ембриони – наука и етика:
https://zazivot.org/sinteticki-embrioni-nauka-i-etika/