Сјајно искуство са ковид позитивним трудницама

Савети лекара – шта да раде труднице ако осете симптоме ковида

Ковид позитивне труднице све прегледе могу обављати, поред Клиничко- болничког центра „Др Драгиша Мишовић“, и у другим гинеколошким здравственим установама. Свако породилиште има посебан део намењен за збрињавање ковид позитивних трудница. Начелница дневне болнице ГАК Народни фронт проф. др Ана Митровић Јовановић каже за РТС да оне труднице које су, на пример, у петом месећу трудноће, а осећају симптоме коронавируса, требало би прво да се јаве у ковид амбуланту надлежног дома здравља.

Проф. др Ана Митровић Јовановић, начелница дневне болнице ГАК „Народни фронт“ каже за РТС да она лично има много више позитивних трудница него у првом пику епидемије.

„У јуну месецу је било рекордних 700 порођаја, а просек је 500. Огроман број трудница препознаје ГАК „Народни фронт“ као институцију где ће се породити и у време ковида“, казала је Ана Митровић Јовановић.

ГАК има ковид одељење где се порађају труднице и лече жене које су ковид позитивне.

„Најчешћа дилема је када се рецимо трудница у петом месецу разболи, осећа симптоме, она дође право у ГАК, што је погрешно. Не треба такве труднице да се прво јаве на место гинеколошке клинике, осим ако имају симптоме поред ковида које су везане за трудноћу. Ако је у петом месецу трудноће она треба да се јави у надлежни дом здравља и ковид амбуланту и да се упућује даље на неку од клиника где се јављају ковид пацијенти, без обзира што је она трудна“, навела је Ана Митровић Јовановић.

Ако би се рецимо у петом месецу трудноће она прокрвари или има било какве друге симптоме који би је упутили у гинеколошку установу, лекари ГАК-а ће је прегледати и задржати на ковид одељењу.

Тестирање на пријемном одељењу

Према њеним речима, трудница која нема само симптоме ковида, него има и симптоме у вези са трудноћом, она се јавља у пријемну амбуланту и тестира се уз помоћ брзог теста.

„Ми имамо јако велики број брзих тестова, и за десет до 15 минута стиже тест који прави тријажу, да ли пацијантикња иде на регуларно одељење или на ковид одељење ако су ИГМ антитела позитивна. Онда зовемо завод и они долазе да узму пи-си-ар. Али та прва тријажа се ради на пријему, да бисмо покушали да сачувамо да други део болнице остане чист. Ти тестови нису апсолутно поуздани и сигурно да ће се десити у неком тренутку и неки пропуст, и ми немамо ништа што можемо преко тога понудити“, навела је Митровић Јовановићева.

Додаје да је то стандард и у свету када се ради тријажа пацијената.

Када је реч о оним трудницама које су позитивне а оредвиђене су за индукцијски порођај, односно царски рез, Ана Митровић Јовановић наводи да су оне примљене на том одељењу и да се ту врши порођај.

„Прошле недеље смо порађали једну другоротку која је била ковид позитивна, чак је била и најављена као таква. Била је упућена у ковид одељење и где је обављен природан порођај без проблема“, указала је Митровић Јовановићева.

Сјајно искуство са ковид позитивним трудницама

Оно што би требало да смири труднице, као наводи, је да је досадашње искуство са ковид трудницама сјајна.

„Све су се лепо породиле и сва деца су здрава. То је оно што треба да буде порука за наше труднице које се додатно брину око ковида у вези са општом популацијом“, навела је Ана Митровић Јовановић.

Поручује да до краја не знамо шта вирус може да уради.

„Ако се рецимо инфицира у раном периоду трудноће шта вирус може да уради. По нашем искуству и искуству из света требало би да буду безбедне и да исход буде најповољнији по трудницу и дете“, казала је Ана Митровић Јовановић.

Додаје да је и европска препорука да се свим пацијенткињама објасни да се њихов исход лечења неплодности неће пореметити ако би одложиле вантелесну за три до шест месеци. Требало би да размисле у овом тренутку док је овај пик.

Најчешћа питања трудница су у вези са страхом. Мање се брину за своје опште стање, а више да ли је то утицало на бебу.

Извор