Самит „За живот!“ у Москви 25-27. октобра 2018.

Самит удружења, експерата и волонтера у области заштите људског живота од тренутка зачећа, заштите породице, хуманитарног деловања и комплексне сарадње више сегмената друштва и државе у овим пољима одржан је првог дана у Друштвеној палати Руске Федерације. Ради се о занимљивом органу који чине представници администрације Председника Русије, локалних власти и невладиних организација.

Савез За живот и Покрет за децу Три плус су представили свој рад и упознали колеге из Русије са програмом Три плус – подршке породицама са троје и више деце. Реакције на српски наступ су веома позитивне уз иницијативе да се цео програм пренесе у Русију и широко примени.

Већ годинама се развија сарадња са координаторима и активистима све-руског покрета За живот, што је довело до искрених, пријатељских односа са пуно поверења. Србија и Русија имају сличне проблеме и стога постоји високо међусобно разумевање и потреба да се размењују идеје, позитивна и негативна искуства, пројекти, итд. Србија и Русија имају велику несразмеру по питању величине територије, броја становника и другим параметрима, али иста вера и заједнички словенски род, заједничка култура и менталитет, заједничко искуство комунизма, демографски проблеми и историјско савезништво стварају огроман простор за успешну сарадњу на обострану корист. Ту нема потребе за комплексе супериорности нити инфериорности на било којој страни.

Програм се наставио у Свето-Тројице Сергејевој лаври, великој руској Православној манастирској заједници и установи од прворазредног значаја за руску духовност, државност, историју и културу.

https://oprf.ru/press/news/2018/newsitem/47080

Заменик председника Одбора Друштвене палате Руске Федерације, Сергеј Рибалченко, је изјавио да је организација За живот (За жизнь!) „важна и потребна“; она се налази на путу националног циља постојаног раста природног прираштаја до 2024.

«Движение “За жизнь!” важное и нужное, — отметил заместитель председателя Комиссии ОП РФ по поддержке семьи, материнства и детства Сергей Рыбальченко. — Оно находится в движении целей национального развития, потому что в майском указе Президент России поставил задачу обеспечить до 2024 года устойчивый естественный прирост населения страны. Обеспечить его невозможно без высокого суммарного коэффициента рождаемости, и, по оценкам Минздрава, психологическое консультирование женщины позволяет сохранить до 15 процентов детей. А это значит шесть-семь процентов прироста к тому количеству рождений, которое мы сейчас получаем».

https://oprf.ru/press/news/2018/newsitem/47080