Од идуће школске године бесплатни уџбеници за треће дете

Осим социјално угрожених основаца, за наредну школску годину књиге ће од државе на поклон добијати ђаци из вишечланих породица и ученици са сметњама у развоју или инвалидитетом. – За набавку уџбеничких комплета за ђаке издвојено 500.000.000 динара, а 100.000.000 за литературу за школе
Аутор: Миленија Симић-Миладиновићчетвртак, 16.03.2017. у 16:10
Шко­ла­ма послати захтеви да министарству доставе податке колико имају ученика који се школују по индивидуалном образовном плану, такозваном ИОП- у 1 или 2 (Фото Д. Јевремовић)
Шири се листа основаца који ће од државе добијати уџбенике. Трећем, и сваком наредном детету у породици, убудуће, сигурно ће следовати бесплатан основни комплет књига, независно од економског статуса њихових родитеља. Чврста је намера просветне власти да школске књиге дарује и свим основцима са сметњама у развоју или инвалидитетом, зато управо прикупља податке осмолетки о броју малишана који имају комплексније или блаже облике здравствених потешкоћа и на основу решења интерресорне комисије уче по одговарајућем индивидуалном образовном плану. Актуелни просветни врх одустао је од критеријума својих претходника да се уџбенички комплети додељују искључиво социјално угроженим ђацима – сазнаје „Политика”.

Било 50.000, а сада 126.000 социјално угрожених ђака
Према рачуници претходног просветног врха, око 600.000.000 динара било је довољно да се обезбеде комплети уџбеника само за примаоце социјалне помоћи којих је било око 50.000. Међутим, актуелна просветна власт израчунала је да је бесплатне уџбенике прошле године добило око 126.000 ученика. Како је бројка од око 50.000, за мање од годину дана, нарасла на два и по пута већу?
– Претходници су направили лошу пројекцију. Затекли смо намењен, а непотрошен новац за бесплатне уџбенике, рачунајући сву децу примаоце социјалне помоћи. Да ли родитељи нису били обавештени, или нису благовремено прибавили потврде да су корисници новчане помоћи, али од планираног буџета потрошена је само половина. Преостали новац за бесплатне уџбенике уложен је у набавку још комплета који су додељени школама. Оне су позајмиле књиге ђацима у тешкој материјалној ситуацији или из вишечланих породица које финансијски не могу да издрже опремање школараца. Изнајмљени уџбеници се враћају у школске библиотеке и на тај фонд рачунамо, као начин да се родитељима олакша припремање основаца за наредну школску годину – прецизира Весна Недељковић, помоћница министра просвете.

Неће се, као прошле године, догађати да породице богате децом, са три или четири школарца у кући, немају право на бесплатне књиге ако нису социјални случајеви. Исто је важило и за малишане са здравственим потешкоћама. Морали су да приложе потврду надлежних из система социјалне заштите да примају новчану помоћ да би им држава обезбедила уџбенике. Мерила су лане дотле пооштрена „да би се повећала праведност и онемогућиле злоупотребе, у складу са Законом о уџбеницима”, како је објашњавала тадашња просветна власт. Тако се дошло до дискутабилне ситуације да у нашој домовини где су „деца и подстицање наталитета приоритет” уџбенике од државе не може да добије ниједно дете из породице са четворо, нити ђак са комбинованим сметњама у развоју, ни најмлађи од троје основаца самохраног родитеља… – ако нису социјални случајеви.

– Нова, проширена листа основаца којима ће ресорно министарство обезбедити уџбенике примењиваће се за наредну школску годину. Треће и свако наредно дете у породици сигурно ће добити књиге. Тежимо да бесплатне комплете приуштимо и свој деци са сметњама у развоју или инвалидитетом. Послали смо школама захтев да нам доставе податке о томе колико имају ученика који се школују по индивидуалном образовном плану, такозваном ИОП-у 1 или 2. Постоји разлика: ИОП 1 значи да је редован програм прилагођен детету, а ИОП 2 да је измењен наставни садржај у складу са сметњом у развоју и могућностима детета – појашњава Весна Недељковић, помоћник министра просвете.

Њена је процена да је готово извесно да ће школске књиге на поклон добити сви основци који уче по ИОП-у 2, али да је држава чврсто решила да школску литературу приушти и малишанима који уче по ИОП-у 1. Праве се прорачуни да ли ће у опредељеном буџету бити довољно новца да се бесплатни уџбеници обезбеде свим ђацима са сметњама у развоју или инвалидитетом.

Дакле, ђаци који уче по ИОП-у 2 у групи деце са сметњама су приоритет за набавку бесплатних књига?

– Тако је – потврђује помоћница министра.

Али, шта ће тим основцима поклоњени уџбеници за редовну наставу, ако нису прилагођени сметњама и могућностима тих малишана?

– Правилник о прилагођавању уџбеника одавно је требало да постоји, али тек ми смо почели да га радимо, у октобру прошле године. Ускоро ће бити завршен. Остало је да се реше поједине потешкоће, међу којима и питање како да „штампамо” знаковни језик. Ипак, зна се ко треба и како да приреди те књиге, и надамо се да ће бити готове за следећу школску годину. Правимо и пројекцију да бисмо видели да ли ће 500.000.000 динара које је министарство издвојило за бесплатне уџбенике бити довољно за све новопредвиђене категорије – каже Недељковићева.

У претходне три године није се мењао буџет за бесплатне уџбенике, иако се мењала прерасподела тог новца, а реч је око 600.000.000 динара. Шта је утицало да сума опредељена за књиге које држава обезбеђује деци буде за око 100.000.000 динара мања?

– Није мања. Иста сума намењена је деци. За набавку бесплатних уџбеника планирано је 500.000.000 динара, а 100.000.000 утрошиће се за куповину енциклопедија, речника, наставних средстава која остају школама. Али, ако буде потребно 550.000.000 динара да се купе уџбеници за све предвиђене категорије, смањићемо буџет за литературу за школе у корист комплета за ђаке – разјашњава Недељковићева.

Одабрани комплети остају исти наредне две године.

Уџбенике из којих основци уче наставници и учитељи изабрали су прошле године. Одабрани комплети остају исти следеће две школске године. Ђаци могу да их наслеђују од старијих генерација. Основци млађих разреда добиће уџбенике за математику, српски (матерњи) језик, свет око нас, природу и друштво и страни језик. За ђаке од петог до осмог разреда у комплету који дарује држава биће књиге за математику, српски (матерњи), први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

Извор