На велики православни хришћански празник Успења Пресвете Богородице 28. августа одржан је Успењски сусрет у парохијском дому Цркве Светог Александра Невског у Београду. Сусрету и разговору са господином Сергејем Чесноковим, директором московског фестивала „За жизн“ (За живот) и предводником покрета за забрану абортуса у Русији, доктором историјских наука присуствовали су српска удружења која се боре против беле куге, истакнути стручњаци и научници и представници многодетних породица – др Драгана Динић и Борислав Матић из удружења Опстанак које је тог и претходног дана одржало 5. Национални конгрес о детету и наталитету, затим др Биљана Анђелковић психотерапеут, представници братства Храма Светог Луке на Видиковцу, др Бојан Цакић отац петоро деце, мати Злата игуманија манастира Богородице Тројеручице у Трешњи, др Милијана Љиљана Абрамовић Савић педијатар (координатор ВДС), биограф гинеколога др Стојана Адашевића, представници Иницијативе за забрану абортуса у Србији, родитељи многодетних породица, волонтери, итд.

Разговор је протекао у радној и пријатељској атмосфери – Сергеј Ч. је изложио укратко методе деловања у Русији на плану заштите људског живота од тренутка зачећа и за забрану абортуса, програме „Спаси живот“ и др, начине финансирања, сарадње са здравственим установама, како организовати консултације у клиници, како мерити резултате свог рада, информисање јавности о урађеном, народно просвећивање, коришћење информационих технологија, итд. Присутни су били веома пријатно изненађени податком да покрет за живот руске деце делује у око 400 градова са око 3.000 активиста и да су резултати импресивни, мада и даље остаје туга због великог броја деце која се абортирају, тојест убијају. Сусрет са Благословом старешине храма је трајао доста дуже од планираног, а наставио се уз очигледан ентузијазам који су подстакли велики празник и свето место. Сергеј Ч. је позвао присутне на 7. фестивал За живот  http://prolife-fest.ru  јула 2016. године (ако Бог да).

Закључено је да је потребно оживљавање Фонда светиња живота чији је оснивач блаженопочивши патријарх Павле, доста интезивнија сарадња организација које делују против абортуса и беле куге и да се подржи шетња удружења Опстанак до Народне Скупштине где би се предао зборник научних радова и истраживања са апелом да се предузму хитне мере за заустављање билошког изумирања становништва Србије. Примећено је да су неактивност (недовољна и неконтинуирана активност) и слаба међусобна повезаност удружења истих програмских циљева важни узрочници слабих резултата на пољу демографије.

Сергеј Чесноков у манастиру Раковица на поклоњењу гробу патријарха Павла: