Поклоњење Светој Петки у Румунији и изложба 7. септембра

7. септембра 2015. српско представништво Међународне иницијативе за забрану абортуса се једним делом поклонило Светој Петки односно њеним моштима у Румунији у граду Јаши на истоку земље, а другим делом је организована, већ традиционална, изложба за забрану абортуса на Тргу републике у Београду. Помолили смо се Светој Петки за забрану абортуса у Србији, Румунији и другим земљама и поклонили се великим светињама Румуније, манастирима: Сихастрија, Секу, Њемц, итд, Светом Јосифу Темишварском.

Сазнали смо у Румунији нешто врло важно: у периоду од 1968, до 1990. абортуси су у Румунији били забрањени и тада се број становника ове земље удвостручио! – за само 22 године. Тако да је Румунија 1990. имала око 23,5 милиона становника. На жалост 1990. године абортуси су поново легализовани и дошло је (уз друге чиниоце) до опадања популације тако да је 2002. Румунија имала 21.5 милиона становника, а 2012. 19,5 милиона (попис се врши сваких 10 година). Ови показатељи кристално јасно показују велику добробит за друштво од забране абортусе и исто тако велику штету и несрећу смањења броја становника од легализације абортуса.

Успостављена је сарадња са Црквеним центром За живот Митрополије молдавско-буковске, младим људима који се боре против абортуса, за духовну културу и етику живота и за Православне животне вредности:http://provitaiasi.rohttp://provita.ro

Мошти Свете Петке, град Јаши, Румунија: