Врховни суд САД припремио нацрт одлуке о укидању федералног права на абортус

 

Америка се налази пред историјском одлуком Врховног суда САД (који има веће надлежности од већине уставних судова у другим земљама) да се укине преседан из 1973. из пресуде Роу против Вејда и да се укине генерално право на абортус, што би омогућило прекид трудноће само у ретким и оправданим случајевима. Американци који се боре за овако нешто деценијама (већ две генерације) траже подршку. Јасно нам је, да ће због великог утицаја Америке, оваква пресуда, уколико се донесе имати велики утицај и на друге државе у свету. Овом одлуком, уколико Суд остане при нацрту пресуде, се може учинити велики корак ка заштити људског живота и права деце на живот од тренутка зачећа, што је биолошки и етички исправно. Укидање преседана из 1973. значи да би свака савезна држава самостално регулисала питање абортуса. Највећи противник су феминистичке организације које сматрају да се тиме угрожава право жене да располаже својим телом. Треба имати у виду да је фетус, односно ембрион посебан генетски аутентичан, непоновљив људски организам, од тренутка зачећа, а што постаје јасно у тренутку рођења.

С обзиром да је Америка високоразвијена држава са преко 300 милиона становника и здравом демографском ситуацијом што се тиче односа наталитета и морталитета, а показује оволику бригу за своје становништво, онда се можемо (или морамо) запитати објективно: о чему размишљају и шта чекају мале европске државе са неколико милиона становника и трендом озбиљне депопулације? Да ли су се већ предале и препустиле тихом изумирању?

https://supremecourt.gov

11 недавних истраживања јавног мњења показује да је већина Американаца против абортуса:
https://lifenews.com/2022/05/06/11-recent-polls-show-americans-are-pro-life-on-abortion/

Поборници абортуса у САД су изгубили компас и живце; осећају да им прети велики пораз ускоро:
https://lifenews.com/2022/05/06/abortion-activists-plan-potentially-violent-attacks-on-churches-on-mothers-day/

Екстремни припадници такозваног „про-чојс“ покрета (за право на избор) прете члановима Врховног суда Америке и планирају протесте испред њихових кућа како би спречили најављено укидање општег права на абортус и драстично смањење броја абортуса у САД:
https://foxnews.com/media/hegseth-warns-extremists-left-threatening-supreme-court-justices

Једна дебата о абортусу у САД – за и против (на енглеском језику):
https://youtube.com/watch?v=kafqVjWljWM