Џорџија у САД за личност и права нерођене деце

Америчка савезна држава Џорџија на таласу историјске одлуке Врховног суда САД о укидању федералног права на абортус и тумачењу да нема права на абортус у Уставу Америке је отишла корак даље. Након што је усвојен Закон откуцаја срца, који забрањује абортус након 6. недеље трудноће, када је могуће детектовати рад срца ембриона, Џорџија је одлучила да породице могу добити до 3,000 долара пореских олакшица на основу новог члана породице – нерођеног детета, неколико месеци пре рођења. Џорџија, Алабама и Аризона у новим законима се односе према фетусу као према личности.

Скоро 40 савезних држава (укључујући Калифорнију и Тексас) одређују фетус као личност у случајевима убиства. Тако је Скот Петерсон 2004. осуђен у Калифорнији за двоструко убиство – због убиства своје трудне супруге Ласи, која је била у 8. месецу трудноће.

Званичник Џорџије открива да им је циљ потпуно прихватање личности нерођеног детета у целој Америци, у погледу правног система, пореза, финансијске помоћи трудницама, пописа, итд.

https://nytimes.com/2022/08/04/us/georgia-abortion-law-fetus-tax-dependent.html