Руски депутати за породицу и наталитет

Депутати Руске државне Думе Петар Толстој, Инга Јумашева, Николај Земцов и Владимир Крупеников су покренули неколико породичних иницијатива: забрана вршења абортуса у приватним клиникама и прекида трудноће малолетним особама без одобрења родитеља, итд. Осим тога планирају строжије санкционисање рекламирања абортуса, итд.

Русија је током 2020. године изгубила 510.000 становника због негативног природног прираштаја, а очекује се да ове године ситуација може бити још неповољнија. Чланови владајуће структуре су решили да не буду пасивни, већ да се ангажују и понудили су конкретна решења. Власт и опозиција у руској Думи обраћају све више пажњу на проблеме демографије уз јасну забринутост и жељу да се повећа наталитет.

Занимљиво је да, по речима једног од поменутих депутата и потпредседника Думе, Петра Толстоја, 49% руских породица је спремно за рођење трећег детета уз материјалну помоћ државе. Указано је и на то да неравномерна развијеност земље утиче негативно на наталитет. Државни службеници не би смели породицама са децом које (оправдано) траже помоћ од државе да одговоре: Ко вас је терао да рађате! што се сада још увек понекад дешава. Све више и све гласније се чују гласови депутата који су про-породичне оријентације.

По речима депутата Инге Јумашеве, пријатеља и сарадника Савеза за живот, чак 97% абортуса у Русији се спроводи по приватној жељи жене без медицинског или другог образложења и оправдања. Она тражи кривичну одговорност за нелегалне абортусе и повлачење из слободне продаје абортивних препарата. Такође и редовну месечну исплату финансијске помоћи жени током трудноће, па све до годину и по дана старости детета (око 19 хиљада рубљи).

https://moscow.er.ru/activity/news/v-moskve-proshla-nauchno-prakticheskaya-konferenciya-pravovye-i-zakonodatelnye-aspekty-podderzhki-semej-i-semejnyh-cennostej-v-rossijskoj-federacii

https://rusdozor.ru/2021/03/06/problema-v-celepolaganii-petr-tolstoj-s-gruppoj-prosemejnyx-deputatov-i-senatorov-raskritikoval-politiku-mintruda-i-anonsiroval-demograficheskuyu-revolyuciyu/

https://riafan.ru/1401202-v-gosdume-predlozhili-vklyuchit-ukhod-za-rebenkom-v-trudovoi-stazh

https://aif.ru/money/mymoney/pomoshch_semyam_tolstoy_prizval_organizovat_regulyarnye_vyplaty_mnogodetnym