Руска видео конференција: Репродуктивно здравље

20. април 2021., 11 сати по московском, 10 по српском времену, преко 50 учесника, представник Србије: Радојко Љубичић (скраћена белешка:)

 

др Олег Иванович Аполихин

др Олег Иванович Аполихин

Главни предавач: др Олег Иванович Аполихин, главни специјалиста Министарства здравља Русије за репродуктивно здравље, директор урологије клинике Лопаткина, академик Руске академије наука.

За репродуктивно здравље важна је потпуна породица, а не слободне везе. Висок наталитет је тамо где је јака традиција, макар је и нижи животни стандард. Главна одговорност је на мушкарцу да има позитивну породичну иницијативу: брак, деца, домаћинство, итд. Мушкарци су данас склони: алкохолу, брзој храни, лековима, пушењу, итд; гаје потрошачку свест и према женама; често имају проблем са стерилношћу, физичку слабост, полно преносиве болести због мењања партнера, итд.

Мушка срећа је у женским рукама, а женска срећа је у мушким рукама. Девијантно понашање доводи до репродуктивних болести. Контрацепција није системско решење проблема. Негативне садржаје треба блокирати на интернету; води се опасна пропаганда против здравља омладине; младић који живо блудно не брине за земљу ни жену, већ само за себе – то су слаби и безвољни људи, …

Здрав дух је пре свега морал. Жену не треба остављати због проблема у вези, потребан је одговоран однос, мушкарци су најодговорнији за добробит и успешност везе.

Павел Лешенко:  Данас је присутан канцеларијски капитализам, дуго седење за рачунаром је лоше по репрод. здравље, потребне су фемили френдли радне и животне средине, лоша екологија у градовима неповољно утиче на репрод. здравље.

Олег Аполихин: Репрод. болести и стерилитет су последица девијантног понашања; треба почети превентиву на време. Дојење треба да траје најмање годину и два месеца иначе касније настају разни здравствени и репрод. проблеми.

Бављење спортом поправља репрод. здравље за 30%. Гојазност оштећује репрод. здравље. Треба вратити културу масовног бављења спортом и здравих животних навика. Идеологија (потрошачка) уживања и задовољства је опасна по репрод. здравље. 60 % болесних људи се данас лечи у апотекама.

Радојко Љубичић: Господине Олег Иванович, пажљиво сам слушао ваше излагање, Ви у суштини хоћете да кажете да је мењање интимних партнера врло штетно по репродуктивно здравље, што враћа на сцену идеју девствености до брака, која је била присутна и актуелна до уплива нових глобалних трендова. Да ли то значи да је потребан већи утицај Руске православне цркве на просвећивање младих?

Одговор Олега Аполихина на питање из Србије: Улога Цркве је велика, вирус папилома изазива рак грлића материце и преноси се полним путем од мушкарца, а он га задобија од друге жене са којом је раније био … Ако је жена имала више од  два полна партнера има повишен ризик од репродуктивног рака (рак дојке, рак грлића материце, итд). Незнање девојака је велико, … битно је домаће васпитање из куће. Ако је човек верујући, било које вере, он ће сам да се понаша морално у разним ситуацијама, … Телевизијски програм генерално утиче врло лоше на омладину, пријем девијaнтних информација (у детињству и младости) утиче на касније девијантно понашање, мења се схватање мушко-женских односа, итд.

Питање учесника: Многи државни програми на локалном нивоу не делују; треба почети бригу за човека од трудноће (од мајчине утробе) уз сарадњу оба родитеља …

Олег Аполихин: Званични програми су често мантре, кључна је превентива репрод. болести, а тога у пракси нема, … јер болесни људи су велики извор профита, стога превентива урушава профит, …      пацијент је данас постао клијент медицинских и фармаколошких фирми, а лекари су постали оператери медицинских услуга. Лекар треба да буде исцелитељ.
Не треба лечити болест, него болесника; … У Јапану су међу најплаћенијим људима «обични» лекари, породични лекар опште праксе у дому здравља – зашто?, зато што ако они раде добро биће много мање болесника у друштву.

https://uroline.nmicr.ru/o-nas/direktsiya/apolikhin-oleg-ivanovich/
http://apolikhin.ru
https://minzdrav.gov.ru/special/vneshtatnye-spetsialisty/glavnyy-vneshtatnyy-spetsialist-45
https://roscongress.org/speakers/apolikhin-oleg/biography/