Предавање у Цркви у Старим Бановцима 12. марта 2016.12

Пред почетак Васкршњег поста одржано је треће у низу предавања Међународне Православне иницијативе за забрану абортуса у храмовима Сремске епархије Српске православне цркве, након Белегиша и Нових Бановаца, овај пут у Старим Бановцима у Цркви Светог Николе. Након вечерње службе свештеник је најавио трибину коју су посетили и други заинтересовани свештеници. За мало место одзив је био врло добар.

Предавачи су магистар економије и професор Економске школе у Крагујевцу госпођа Биљана Спасић, економиста, банкар и председник Српског либералног савета господин Миле Станојловић и координатор за Србију Међународне Православне иницијативе за забрану абортуса, политиколог господин Радојко Љубичић – сво троје пре свега светосавци. Занимљиво је да су двоје предавача из области економије, али материјални чиниоци су по питању проблема беле куге постављени испод духовних и моралних.

Сва три излагања су била различитог стила и приступа што је обогатило вече и унело разноврсност и вишедимензионални приступ. Вече је подређено драгом госту из Шумадије Биљани Спасић, која је својим карактеристичним приступом и харизмом расплакала и потресла присутне износећи чињенице о духовно-моралном и репродуктивном стању српског народа и великом паду који смо доживели претходних деценија због огромног броја абортуса чему је главни узрок хедонизам, сабичност и материјализам, а за последицу има изумирање народа, кризу брака и породице, полне болести, психолошко растројство, стерилност (неплодност), слабост државе, општи суморни амбијент. Посебно је наглашен проблем селективних абортуса – намерног убијања зачетих девојчица ради одабира пола новорођеног детета, што су органи Европске уније приметили у Црној Гори, а једна од практичних мера решења овог проблема, која се примењује у ЦГ, је неговорење родитељима пола зачетог детета. Примећено је да се од последњих избора пре две године број бирача реално смањио за око 140.000!

Упућен је апел државним органима да се образује Министарство за бригу о породици, осетно повећа материјална помоћ трудницама и породиљама и забрани абортус због катастрофалног демографског стања становништва Србије.