Руска демографска видео конференција „О неопходности широке коалиције ради кардиналног раста наталитета у Русији …“

Главни предавач: Крупнов Јуриј Васиљевич (политички демограф), председник Надзорног савета Института демографије, миграција и регионалног развоја, члан Научног савета при Савету безбедности Руске федерације:

Преко 40 учесника, 16.4.2021, 19 сати по московском времену (18 сати по српском). Представник Србије Радојко Љубичић.

Скраћени приказ излагања:

Јуриј Крупнов: Како остварити раст становништва до 2038? – 20 милиона радника ће бити потребно Русији.
Уз фертилитет (број рођене деце по једној жени) од 1,5 за 100 година ће у Русији бити дупло мање људи: 75 милиона. Излаз из проблема је прелазак на велике породице са 3 или 4 деце, да их буде најмање половина. Кина сада жели двоје деце по породици, али народ не жели, због дуге политике 1 детета и промене психологије људи.
Наталитет је кључни чиниоц демографије, куга малодетности се шири по свету, нема потпуног објашњења за то. Из верских разлога расте наталитет, у религиозним друштвима (на пример мормони у Јути). Повећање броја квадратних метара по породици за становање није решење, проблем је у менталитету. Свака жена данас има „37“ разлога зашто нема децу или има само једно дете.
Русија је престала да буде Русија, превише је спољних утицаја. Многи сматрају да је изумирање становништва нормално стање развијених држава. Религија је неопходна Русији да би се пробудила.
Нова нео-традиционална породица је потребна, 3-4 деце као златни стандард. Демографско стање треба да буде главни критеријум оцене рада (регионалних) власти.
Абортуси су демографски проблем – Министарство здравља је одговорно. Многодетна породица је већ постала стандард за руске политичаре у јавним наступима, што је добро.
Зашто рађати? То је исто што и питати: Зашто живети? Има само 6000 породица са 8 или више деце у Русији. Проблем су притисци и наговарање на абортус, а мисао о абортусу би требало да буде ужасна и одбојна.
Лидери локалних власти често не разумеју проблем демографије.
Према Мајском указу Владимира Путина 2018. године (на почетку председничког мандата) прва ствар је обезбедити стабилан раст становништва до 2024., а дешава се, на жалост, од 2020. велики пад због пандемије корона вируса, али не само због тога.

Ана Махмудова, Центар за превенцију девијација у понашању при администрацији председника Русије:  Када девојкама дају гумени модел ембриона од 10 или 12 недеља оне схватају да то није плод или ткиво итд веће мало дете и онда захваљују за тај приказ, јер им нико тако нешто није говорио и објаснио. То је врло поучно.
Сергеј Валентинович Чесноков: Постоји веза абортуса и демографских показатеља коју не треба негирати.
Андреј Кормухин: Породица је основа државе, а не појединац. Појединац не рађа децу, већ пар (двоје) из љубави. Долазе штетне иницијативе из УН и СЗО. Мама треба да буде престижна професија у Русији. Постоји иницијатива да се школама врати васпитна функција, а не само хладно предавање информација. Одговорити системски на кључна питања: Ко смо ми, одакле смо, куда идемо и зашто?
Јуриј Крупнов (поново): Сва одговорност је на мушкарцима, а мушкарци су постали слабији и лошији. Демографска платформа је одличан појам за почетак решавања проблема. Забрана абортуса је непримењива формулација. Црква треба да има много активнију улогу.