Међународни демографски форум Друштвене палате Руске Федерације

Представник Савеза за живот, Радојко Љубичић, је учествовао у понедељак он-лајн у раду међународног демографског форума Друштвене палате Руске Федерације на тему: Демографија и Породична политика – 2030: ослонац на традиционалне вредности; „Демография и семейная политика — 2030: опора на традиционные ценности“. Тако је Савез за живот, по позиву, представљао Србију и њену демографску ситуацију и стратегије развоја. Ту су били још представници Руске православне цркве (начелник службе за друштвена питања Московске епархије), Министарства правде Русије, представници Руске железнице, здравства, друштвених организација, Белорусије, итд. Констатовано је од стране организатора да је демографска ситуација у Русији лоша и да треба пуно радити на променама. Добро је што руска држава заузима правилан стратешки приступ са ослонцем на Цркву и традиционалне вредности.

У Указу председника Руске Федерације Владимира Путина „О националним циљевима развоја Руске Федерације за период до 2030. године“ на првом месту је повећање становништва земље. Овај циљ је, према различитим анкетама, одобрило 98 одсто становништва.

То значи висок ниво консензуса јавности о питањима повећања наталитета, – нагласио је Сергеј Рибалченко (https://oprf.ru/member_profile/rybalchenko-sergey-igorevich), високи функционер Друштвене палате. „Међутим, упркос чињеници да се од 2019. године буџет за подршку деци и породици у земљи утростручио, не видимо значајна побољшања. Ово сугерише да треба развијати мере које нису само материјалне, финансијске. Немогуће је постићи наше циљеве без ослањања на традиционалне вредности. Имати много деце требало би да постане једна од ових вредности. Без идеје о вредности велике породице, ниједан народ не може постојати.

Заменик министра правде Русије Всеволод Вуколов: Један од задатака Министарства правде је заштита традиционалних вредности. Претње за њих су: ширење идеологије ЛГБТ заједница, питања промене пола, нова феминистичка култура, идеологија бездетности (чајлд-фри). Све ово посебно погађа младе и доводи до деградације становништва. Алкохолизам и дроге су свакако велики проблем, али нама страна пропаганда није ништа мање опасна.

Олег Аполихин (https://oprf.ru/member_profile/apolikhin-oleg-ivanovich), главни специјалиста-сарадник за репродуктивно здравље Министарства здравља Русије: Кључно питање је да ли момци имају жељу да имају децу, породицу, да живе на овом простору, у својој домовини. Људи се не размножавају помоћу рубље (новца). Питање формирања вредности и образовања (васпитања) је кључно. Потребна нам је позитивна слика породичног човека, оца, мужа, сина.
https://oprf.ru/news/demografiya2030-mnogodetnost-kak-natsionalnaya-tsennost

Москва, Друштвена палата Руске федерације, 29. мај 2023

Српска презентација:

Абортуси: пренатална куга (непотребно страдање здраве деце)

Аборты: пренатальная чума (ненужная гибель здоровых детей)

Улога лекара је да штите здраве од болести и болесне од погоршања стања и од смрти. Али у случају прекида трудноће (абортуса) лекари одузимају живот здравим људима (нерођеној деци) и воде их у смрт, јер је тако жеља родитеља. Да ли је то у реду?

Целу Европу (све земље) су задесили озбиљни демографски проблеми, у смислу више умрлих људи него рођене деце годишње. Типично је за Европу: старење становништва, велика криза брака, рађање деце у позним годинама, занамаривање породице ради каријере, стерилитет парова, индивидуализам, одустајање образованих од брака и потомства, итд. У многим земљама већина зачете деце не успе да се роди због абортуса, абортивне контрацепције, пилула за регулацију плодности, итд. Многим нацијама које занемаре и потцене овај проблем прети нестанак – пре свега малим државама са ниском стопом наталитета. Шта чинити?

Демографска криза се постепено развијала деценијама, али одговор против ње треба да буде брз и одлучан. Председник Путин је још преко око две године рекао да се земља налази у ванредном демографском стању, али многи нису довољно обратили пажњу на то. Проглашење демографског ванредног стања омогућава доношење потребних ванредних мера, као што је то био случај у време епидемије ковид вируса.

Демографија је огледало укупног стања у друштву и стога никакве парцијалне мере не могу донети озбиљне резултате. Када се побољша стање у образовању, медијима, привреди, у селима, јавном моралу, итд то ће постепено довести до бољих демографских резултата. Попут човека који се бави спортом, правилно храни, живи породично, има добар посао и стан, иде у Цркву и има добре међуљудске односе – онда он обично има и добре резултате на здравственом прегледу. Са друге стране, човек који пуши, пије, неуредно и недисциплиновано живи, без брака и породице, физички неактиван, депресиван, итд вероватно неће имати добре здравствене показатеље. Тако је и са народом и демографским показатељима. Ту козметика и реторика не помажу. Време је за промене животних вредности и навика – да би се променио квалитет наших живота и да бисмо добили боље резултате. Добро је што је демографија врло прецизна, са пуно математике и статистике што нам омогућава да избегнемо демагошке и идеолошке манипулације и наративе и да видимо шта доноси добре, а шта лоше резултате. Када урадимо то што нам сада делује као велика жртва и велико одрицање, видећемо да смо дошли заправо у боље, здравије и исправније опште стање. Свака трудноћа је витални државни ресурс, а свака трудница особа од посебног значаја. Сваки прекид трудноће је велики губитак за земљу и трагедија.

Подстицање индвидуализма и криза скоро свих колектива (брак, породица, пријатељство, фирме, село, итд) су довели до демографских проблема. Потребно је да се сетимо да су двоје људи важнији од једног и да без двоје људи (мужа и жене) неће бити ниједног. Колектив је важнији од појединца. То је изворно схватање словенских народа, које је Православна црква препознала и прихватила. Зато имамо осећај да је Православље душа руског и српског народа. Либерализам и индивидуализам који долазе са запада од германске расе, и који су можда код њих ефикасни, за Словене су погубни. Нити орлу требају рибља пераја, нити ајкули требају перје и крила. Оно што је једнима врло успешно за друге је смртоносно. Идентитет, култура и религија су дубоко у дубинама народа, као и срце у грудима (иако не видимо ни једно ни друго, али осећамо) и треба их чувати од токсина.

Најоптималнији или једини оптимални оквир нормалне друштвене репродукције и обнављања становништва је традиционална, природна породица: муж, жена и деца (уз могуће и друге сроднике у дому). Стога она мора бити заштићена, а све политичке, друштвене, технолошке иновације бити проверене (оцењене) према томе какав утицај имају на функционисање породице, као што сваки нови закон који се доноси у Државној думи мора бити у складу са Уставом земље. Најважније вредности патриотизма, вере и породице треба да се преносе постепено деци већ од узраста обданишта прилагођено педагошки њиховим могућностима разумевања и усвајања. Што се више одлаже и оклева то ће међугенерацијски пренос знања и вредности бити тежи, спорији и компликованији, а истовремено западне корпорације не губе време у намери да придобију децу и младе као будуће потрошаче. Што ранији узраст то је васпитање снажније и дубље.

Када погледате репродуктивно здравље јасно је да су медицински чиниоци ризика и слабљења репродуктивног здравља врло слични социолошким чиниоцима понашања модерне омладине од 1980-их година у Европи (такозвана еманципација и либерализам): мењање партнера, интимни односи пре брака, често коришћење абортуса, хормонална неуредност, нездрава исхрана, алкохол и наркотици, итд. Важно је да када млада жена сазна да је у другом стању да то буде одмах повезано са честиткама на материнству, јер материнство заиста започиње у тренутку зачећа, а не рођења и свака трудница је већ мајка, затим и поклонима (макар и малим, на пример цвеће); охрабрењем и подршком; ултразвучним сликама и видео снимцима њене бебе или неке друге бебе где се виде контуре тела бебе, органи, покрети и рад срца; обавештењем о мерама подршке за труднице и породиље од стране државе; могућности усвајања за жене које не могу или не желе да васпитавају своје дете. Све то ће створити атмосферу у којој абортус делује као непотребан и апсурдан.

Ми смо децу и младе изгубили! Њихове душе су отете и американизоване, док смо ми спавали и бавили се другим стварима које су нам биле битније: посао и каријера, новац, стан, аутомобил, телевизије и телефони, изласци, флертовање, путовања, итд. Док смо се ми бавили политичким, економским и безбедносним питањима у пољу државе и живота – непријатељ се лукаво приближио селу и кућама и украо је нашу децу и младе – тојест њихове душе. Сада је крајње време да кренемо на далеко и опасно путовање у срца и душе наше деце, да их ослободимо злих змајева и демона и да их вратимо кући.

Закључак:
Када играмо шах обично је потребно поднети свесно неке жртве, размишљати неколико корака унапред и спознати тактику противника. При томе важно је сачувати краља. Треба омогућити најбољим пешацима, који дођу до последње линије табле да постану кључне фигуре.
Што се више, од стране државе и друштвене елите, одлаже повратак традиционалним моралним и духовним вредностима, то је сваке године демографско стање све теже, а позитивни резултати ће бити све мањи и блеђи. При томе, могућност демографског колапса (тоталног или по одређеним регионима) који има за последицу и политички и културни колапс сваке године постаје све већа. Времена за губљење и неодлучност више просто нема.

Москва, ОПРФ:
Савез за живот је добио позив од руске државне установе Друштвена палата Руске федерације и руске друштвене организације Жене за живот (коју води Наталија Москвитина) да учествујемо у Московском међународном демографском форуму „Демографија и породична политика 2030: ослонац на традиционалне вредности“, 29. маја.

Русија је одвојила 3,1 хиљаде милијарди рубљи (3,1 трилиона рубљи) за јачање породице и подршку рађању у периоду 2019-2024. Одговорни за пројекат су потпредседник владе Русије Татјана Голикова и министар рада Максим Топилин. Средства се улажу за подршку рађању првог и трећег детета, матерински (породични) капитал, градњу нових вртића, помоћ у решавању стамбеног питања, итд.

https://oprf.ru
https://womenprolife.ru

Демография_и_семейная_политика_—_2030_опора_на_традиционные_ценности