Број абортуса у Пољској пао за 90% након измене закона

Свака промена закона о абортусу довела је до позитивне промене у мишљењу људи и усмерила их ка ставу који је све више заштитнички настројен према животима нерођене деце.

У октобру 2020. године, Уставни суд Пољске донео је граничну одлуку о забрани еугеничког абортуса у тој земљи. Сада када је објављена статистика за 2021. годину, у којој је пресуда ступила на снагу, пољски дневни лист Република известио је да је у Пољској – земљи са више од 40 милиона људи – у 2021. обављено само 107 абортуса, за разлику од 1.076 прекида трудноће у претходној години.

Пољски лист наводи да је од 107 абортуса, 75 обављено јер су пренатални тестови или друга медицинска стања указивали на велику вероватноћу тешког и неповратног оштећења фетуса или неизлечиво и по живот опасно стање. Ове процедуре вероватно су извршене пре него што је нова пресуда ступила на снагу. Затим, 32 абортуса урађена су због тога што је трудноћа представљала ризик по здравље или живот мајке. Иако закон и даље дозвољава абортус у случају силовања, ниједан абортус из тог разлога није обављен 2021. године.

Премда медији обично нападају Пољску због увођења ограничења абортуса пресудом Уставног суда из 2020. године, истина је заправо да ова централноевропска земља има строг закон о абортусу већ скоро две деценије – од 1993. године. Једина разлика је у томе што је пресудом из 2020. забрањен абортус из еугеничких разлога, тј. због тешког и неповратног инвалидитета или неизлечиве болести опасне по живот.

Након 27. јануара 2021. године, када је пресуда ступила на снагу, абортус је остао легалан у два случаја: када је живот мајке угрожен и у случају да је трудноћа настала као последица силовања или инцеста.

У изјави за католички портал The Pillar, Урсула Дуђак, ванредни професор на Катедри за породичне науке на Католичком универзитету Јован Павле II у Лублину, рекла је да су бројке које је објавила Република највероватније тачне и приметила да је у студији коју је спровела осамдесетих година 20. века међу женама које су абортирале у Лублину, велика већина (99,3%) прекида трудноће извршена је из социјалних разлога, а мање од 1% из медицинских и правних разлога.

Она је такође истакла веома важну ствар: свака промена закона о абортусу довела је до позитивне промене у мишљењу људи и усмерила их ка ставу који је све више заштитнички настројен према животима нерођене деце. На пример, када је укинута дозвола да се дете у материци убије из социјалних разлога (законом из 1993. године), број младих који су били против абортуса порастао је са 35% на 54%.

Исто тако, пресуда из 2020. о забрани еугеничког абортуса има потенцијал да „доведе до тога да друштво постане саосећајније и да схвати истину да то што је неко болестан не значи да је мање људско биће од нас“.

„То је васпитни фактор, који омогућава да се спасу животи деце, на пример, с Дауновим синдромом, која, чак и ако немају висок резултат на тесту интелигенције, могу научити многе одрасле како да покажу топлину, срдачност, и љубазност према другом људском бићу“, рекла је у чланку за The Pillar.

https://ifamnews.com/sr/broj-abortusa-u-poljskoj-pao-za-90-nakon-izmene-zakona