Поклоњење Светој Гори Атосу и светињама Солуна

Делегација Иницијативе за забрану абортуса у Србији поклонила се Светој Гори Атосу и Солуну крајем новембра и почетком децембра 2015. Доживели смо уживо и схватили да је Атос огромна светиња, бисер Православља и извор огромне и чисте духовне енергије, место одакле се цео свет боље види и разуме. Гостопримство монаха је заиста дивно, дубоко смо захвални на топлом пријему Срба, смештају у манастирима, и др.

Посетили смо манастире Велика Лавра, Ивирон, Кареја, Ватопед, Хиландар, скит Св. Андреја, испосницу Светог Саве, Патерицу, итд. Монаси су нам у манастирима изнели велике и важне светиње како бисмо их целивали и поклонили им се: мошти светитеља, Појас Пресвете Богородице, чудотворне иконе, итд. Треба нагласити да манастири Свете Горе могу слободно да се назову лаврама, тојест монашким селима или градовима и по својој величини, архитектури, бројности монаха, лепоти, старости и важности. Диван је монашки спој строгог придржавања не лаких правила монашког живота и уз то велико гостопримство и пажња за сваког поклоника, посетиоца. Важно је истаћи и то да се монаси Атоса (или Афона) моле за цео свет (а не само за своје сународнике или само за Православне вернике) и многи верују да њихове молитве помажу да свет опстане упркос великом злу које у њему постоји.

За сваког Хришћанина, а посебно за Србе су важне чудотворне иконе Богородице Млекопитатељнице и Тројеручица, које су обе предате Светом Сави, а затим су поверене на чување српској Цркви, њихова лепота, узвишеност, величанственост, достојанство, благодат и важност просто плене поклонике и оплемењују душу. Светогорски манастири углавном не користе у храмовима вештачка светла већ само велике свеће и кандила што ствара духовну атмосферу. Типици, статути манастира су строги, али их се монаси држе ревносно – па чак и они веома стари. Велика је жртва монаха, они су се одрекли свега у животу да би служили Господу Богу и славили Га, а истовремено службом се борили и за спас људског рода и сваког човека.

Наравно за сваког Србина посебна је част посетити манастир Хиландар, задужбину Светог Саве и његовог оца Светог Симеона, родоначелника српске државе и независне Цркве. Имали смо срећу и част да будемо у манастиру у време славе Ваведења Пресвете Богородице, где су главни гости били владика тимочки Иларион и игуман Ватопеда отац Јефрем. На месту предвиђеном за игумана се налази прелепа икона Богородица Тројеручица којој се монаси и мирјани до земље поклањају (Пресвета Богородица је игуманија и покровитељица целе Свете Горе). Овде се осећа јак утицај Византије и одређена духовна култура која је основ српске државе и Православне цивилизације.

На Светој Гори je живео и Свети старац Пајсије, новопрослављени и велики ауторитет, један од најчитанијих и највољенијих савремених светитеља, а он нам је посебно важан јер је он саставио план за борбу против абортуса и за забрану абортуса по коме се ради у неколико Православних држава. Свети Пајсије се снажно противио абортусима које је сматрао убиствима и великим грехом читавог народа и целе државе а не само особа које њему прибегавају.

На крају смо се поклонили у Солуну Светом великомученику војводи солунском Димитрију, покровитељу овог дивног града од 4. века и Светом Григорију Палами оснивачу исихазма.
Након посете Светој Гори Атосу и Хиландару, Солуну и сусрета са братским, добрим срдачним Православним грчким народом охрабрени и препорођени остаје нам само да још озбиљније наставимо рад на забрани убијања деце абортусом.

П.С. Једина ствар са којом се нисмо одушевили је то што је дозвољено Европској унији да финансира обнову неких манастира. Православне земље су довољно велике и богате да обнове све светиње Атоса.

Кареја, управа Атоса:

Скит Светог Андреја:

Брод Достојно јест:

Лоза Светог Симеона:

Неколико фотографија Хиландара:

Припитомљена лисица:

Црква Светог Григорија Паламе у Солуну:

Руски манастир Пантелејмон:

Карта полуострва Атос: