JEDNA-OD-NASАбортус је можда и највећи проблем нашег друштва, а опет о њему се мало говори, људи веома мало знају о њему, а ипак имају мишљење по интуицији и доносе одлуке о абортусу које утичу на цео живот; државни органи и здравствене установе се мало баве превенцијом абортуса.

Абортус је намерни и насилни прекид трудноће који је дозвољен само до 12 недеље трудноће, а изводи се често и након овог рока, мада још није дефинисано да ли је абортус после 12 недеље трудноће убиство и да ли је онај ко га спроводи тиме убица. По учењу Православља – живот настаје у тренутку зачећа и сваки абортус је одузимање детету Богом даног живота и самим тим убиство без обзира на узраст и величину фетуса.

Данас се у неким државама стандардизују у породилиштима уређаји који мере пулс детета у стомаку мајке који је обично дупло бржи од пулса мајке, јер срце нерођеног детета веома брзо куца.

Да ли сте знали да још нерођено дете у мајчиној утроби има периоде када је будно и периоде сна што медицински уређаји могу да забележе очитавајући активности мозга?

Већина абортуса се врши у браку када родитељи већ имају основне услове за одгајање детета (и често већ једно или два детета), али немају вољу и храброст за одгајање још једне бебе. Да ли имамо право да ликвидирамо бебу због својих страхова, незрелости и конформизма?

Да ли сте знали да чак 78 % жена које види ултра-звучни снимак своје бебе у стомаку одбија абортус, јер имају јасан доказ да је њихово дете живо и да је већ формиран човек, иако још мало по висини и тежини?

Да ли сте знали да су многе пилуле (хормоналне и друге) које се рекламирају као контрацептивне (против зачећа) у ствари абортивне, јер убијају већ оплођену јајну ћелију, тек зачетог човека?

По подацима Републичког завода за статистику 2011. године се у Србији родило 66.310 деце, а умрло је 103.627 људи што чини да је природни прираштај: -37.717! При томе треба додати да око 32.000 људи (махом младих) емигрира сваке године из Србије што даје годишњи скор од: – (минус) 70.000 становника! Ово је звоно за демографску узбуну!

Како тече развој бебе у мајчином стомаку пре рођења? Од зачећа дете има свој јединствени ДНК и пол (већ је дечак или девојчица!), треће седмице трудноће дете већ има очи, уши и срце које куца у затвореном крвном систему своје крвне групе, често другачије од мајке! Већ се развијају плућа, а до шесте седмице беба има кичму, ребра, прсте, ноздрве и срце већ има четири коморе; развија се и нервни систем, а мождани таласи се могу снимити. До 7. недеље беба има развијен панкреас, бешику, бубреге, језик, гркљан и појављују се мишићи. У 8. седмици сви кључни органи су развијени или се развијају, лучи се инсулин. 10. седмице расту нокти и беба почиње сама да се помера. 12. седмице беба почиње да равномерно дише течност која је окружује развијајући тако своја плућа.

 

*** Према томе опсена и заблуда је став да је абортус до 12. недеље трудноће нормална ствар. Живот настаје у тренутку зачећа. Фетус (беба у стомаку мајке) је жив човек. Због тога је оправдано сваку трудницу назвати мајком, а природно је да трудница, мајка брине о здрављу и добробити своје бебе и одбаци сваку помисао на абортус. Деца се дубоко разочарају и потресу када сазнају да су родитељи одузели живот рођеном брату или сестри.

Свим трудницама, мајкама желимо здраву трудноћу (благословено стање), благ порођај и пуно среће у животу са својим дететом, односно децом 🙂 🙂