Ускоро нове мере подстицања рађања

Извор: РТС

 

Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да је неопходно поделити надлежности институцијама, али и повећати свест појединца како би се допринело развоју популације. Најавила је оснивање Демографског савета, који ће донети нове стимулативне мере за повећање броја деце.

Министарка Ђукић Дејановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да је држава већ предузела одређене мере, као и да би без тих мера ситуација била лошија.


Сврљиг – позитиван пример

Општина Сврљиг је економским подстицајним мерама утицала на повећање броја деце, тако да је морао да се догради део вртића како би примио сву децу, каже председница Општине Јелена Трифуновић.

„Општина приликом склапања бракова паровима који остану да живе у Срљигу даје 100.000 динара, а онима који остану на селу 150.000 динара“, наводи Трифуновићева.

Поред тога, једнократно за сваку бебу даје 30.000 динара, а незапосленим породиљама годину дана месечно помаже са 5.000 динара онима у граду и 7.500 динара на селу.

Председница наводи да је за пет година у тој општини склопљено више од 250 бракова.

„Стратегија из 2008. године није заживела, али формирањем Демографског савета желимо да поделимо надлежности институцијама, али и да поред воље државе идемо ка појединцу који треба да буде свестан да нас је све мање“, наглашава министарка Ђукић Дејановић.58

Наводи да стимулативне мере не треба да буду само економске, већ и да жене на рађање стимулише и олакшање и растерећење од неких обавеза.

„Партнерство је јако важно и мере стимулације односиће се и на очеве“, каже министарка.

Говорећи о Демографском савету, министарка је навела да је премијер Александар Вучић прихватио да буде на челу тог савета.

„То говори да се држава озбиљно бави овим питањем. Академија наука такође жели да укључи своје ресурсе, као и разна министарства. Стручњаци који буду у Демографском савету ће кроз своје институције реализовати неопходне мере“, тврди министарка.

Сматра да се постигнуте мере морају реализовати кроз локалну самоуправу, али да је заиста важно и мишљење невладиног сектора, које ће узети у обзир.

Навела је да је процена да ће поједине општине на југу Србије, ако се настави досадашњи тренд, до 2040. године бити депопулационе.

„Тим општинама је потребан не само финансијски подстицај већ и запошљавање младих људи“, истиче министарка Ђукић Дејановић.

Објашњава да је методологија у већим срединама другачија и да је неопходна помоћ родитељима да вртићи раде и после подне и ноћу, као и да је једна од идеја вођење деце у вртиће организованим превозом, јер би се тако растеретили родитељи.

„Терет је на мајци, која није ослобођена неких кућних послова. Она јесте поштована, али је уморна и то утиче на њену одлуку“, напомиње министарка.

Закон о финансијској подршци породица са децом кроз подстицајне мере као што су економска независност младих брачних парова, али и анализа миграција, може да утиче на побољшање ситуације.

„Популациона стратегија је један од наших циљева. Мораћемо унутрашњим и спољашњим миграцијама да се бавимо и у оквиру популационих питања“, закључила је министарка Ђукић Дејановић.