Студенткиња из Ирске о почетку људског живота

Студенткиња из Ирске је поделила своја размишљања и дилеме са јавношћу. Једно од главних питања које она поставља свима, а посебно заговорницима абортуса је: Ако живот не почиње при зачећу, када онда тачно почиње?

Поборници абортуса немају одговор на ово питање и често их то не занима, не ретко кажу да трудница сама одлучује када је њено дете живо и када га сматра живим (човеком). Ако је абортус одузимање људског живота, онда ову процедуру треба озбиљно преиспитати.

Нерођена деца су генетски идентична одраслим људима, а физиолошки развој и неуронски капацитет тешко да могу бити одреднице тога да ли једно биће заслужује да живи. Петогодишње дете је ништа мање човек од 40-огодишњег човека упркос нижем ступњу развоја – исто тако, дете у другом тромесечју трудноће није ништа мање човек од двогодишњег детета. Иако је дете у другом тромесечју трудноће зависно од своје мајке то га не чини мање човеком.

Људскост је својство нашег бића и степен физиолошке самосталности нас не чини више или мање људима. Абортус је симптом дуготрајних друштвених проблема, а не њихово решење. Верујем у вредност људског живота на сваком стадијуму развоја.

Кејт, Тринити колеџ, Даблин

Цео текст на енглеском језику:
https://studentsforlife.ie/neither-science-nor-philosophy-has-given-us-a-compelling-reason-to-consider-preborn-babies-as-anything-other-than-alive-and-human-kate/