Радни састанак у Министарству демографије

На велики Православни празник Преображење одржан је радни састанак у згради Владе Србије представника кабинета министра за демографију и популациону политику на челу са министром Славицом Ђукић Дејановић и делегације Савеза за живот који су чинили: мр Биљана Спасић, др Биљана Анђелковић и Радојко Љубичић. Министарки и сарадницима је уручен текст платформе за сарадњу са конкретним и стратешким предлозима мера за повећање наталитета итд, а уз то и предлог за измене закона о поступку прекида трудноће који смо израдили са Друштвом српских домаћина.

Констатована је веома лоша и забрињавајућа демографска ситуација: претходне 2018. године природни прираштај је био минус (-) 39.000 становника уз исељавање око 51.000 углавном младих из земље из економских и сличних разлога што даје биланс од енормних минус (-) 90.000 становника. То је минус већи од 1 посто популације годишње. Министарству су предата и наша оригинална научна истраживања.

Оцењено је да је абортус крајње негативна појава која угрожава како мајку, трудницу тако и њен плод, фетус. Државни органи тренутно нису спремни да ускрате женама право на прекид трудноће, али ову процедуру свакако треба обесхрабрити, а жене детаљно и потпуно информисати пре него што се упусте у ризичан и непожељан захват. Договорена је и координација по питању великог конгреса у Москви од 6. до 8. септембра где се очекује неколико стотина делегата из разних делова Русије и Европе и где ће демографија бити једна од тема.

Између осталог, Савез за живот је припремио делегацију од 16 чланова који се спремају да узму учешћа у раду конгреса на више различитих тема и више научних поља. Надамо се успешној и плодоносној сарадњи на добробит отаџбине и решење озбиљних демографских проблема Србије. Демографска криза је, како је примећено, задесила читав регион и велики део Европе.