Рађање (у време пандемије) не треба одлагати

За време пандемије вируса Корона и ванредног стања дошло је до великих промена у начину живота за много људи и породица. Ипак, појављују се разни квази-стручњаци који својим слободним проценама (можда и из најбољих намера) чине велику штету друштву и иначе лошој демографској ситуацији.

Нема никавих озбиљних студија, истраживања или стручњака који би указали да постоји посебан ризик за труднице, породиље, зачету децу и новорођенчад од вируса Корона. Чак, напротив, најугроженија су старија лица и хронични болесници, док млади и деца, чак иако су инфицирани вирусом Корона, вероватно или неће имати никакве симптоме или ће они бити благи. То свакако није разлог да се одложи рађање или још горе прекине трудноћа. Србија је у таквој демографској ситуацији да нам је свако дете драгоцено, за свако дете се треба борити свим расположивим силама и свака трудноћа је злата вредна, јер сви други национални успеси и достигнућа губе смисао ако у будућности останемо без (довољно) деце.

Сваки апел преко медија да је трудноћа у време вируса Корона ризична представља неодговоран и опасан чин који за последицу може имати беспотребно ликвидирање здравог плода.

Трудноћа је врло сложено здравствено, психолошко, хормонско и социјално стање које се не може увек планирати и усмеравати. Несмотрено и безразложно прекинута трудноћа може оставити врло негативне последице на опште стање жене: будући стерилитет, пост-абортивни психолошки синдром, повреде материце, обољења репродуктивних органа, итд. Битно је да у време ванредног стања сачувамо прибраност и присебност, да се обрадујемо свакој трудноћи, да је чувамо и брижљиво пратимо до порођаја, и да наше труднице заштитимо од свих негативних утицаја у врло важном и осетљивом периоду њиховог живота. Важном не само за њих и њихове породице већ и за цело друштво.