Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА | 04. јануар 2017. 08:50


Кроз неколико месеци биће знатно повећан родитељски додатак за прворођенче. Тренутно, за рођење првенца од државе следује 38.000 динара

Кроз неколико месеци биће знатно повећан родитељски додатак

РОДИТЕЉСКИ додатак за прво дете у овој години биће повећан на 100.000 динара, сазнају „Новости“. То значи, да ће накнада за долазак прворођенчета бити знатно већа од садашње, с обзиром на то да маме и тате данас од државе добијају 38.000 динара.

Како незванично сазнајемо, овај предлог ускоро би требало да одобри Министарство финансија, али рачуница предлагача и благајника се поклапају, па ће родитеље за неколико месеци обрадовати знатно виши износи.
Родитељски додатак биће увећан за сву децу, али не у истом проценту. И даље ће се неке категорије исплаћивати одједном, а неке не, а највеће повећање осетиће, ипак, маме и тате првог наследника, док ће постотак увећања за друго и треће бити нешто нижи. Ово је део стратегије Демографског савета који је недавно основан и требало би да се, између осталог, бави и овим питањем.
Примера ради, у Русији прво дете се не помаже новцем из државног буџета, јер сматрају да је то биолошка мера човека. Код нас је, сматрају демографи, потребна помоћ за прво дете. Постоји могућност да се новац убудуће директно и много брже уплаћује мамама и татама, али ће процедура доказивања остати као и до сада. Све ће бити, ипак, много лакше, јер ће се и ова услуга завршавати преко е-Управе, односно електронски, а држава ће прибављати документа.
Из Министарства рада најављују да ће у овој години и дечји додатак за децу са инвалидитетом бити већи за 50 одсто. Такође, већи број жена моћи ће ускоро да оствари и право на породиљску надокнаду. Наиме, надлежни најављују да ће се проширити круг, па ће у овој години све даме које су на било који начин уплаћивале доприносе моћи да добију накнаду док чекају бебу. То важи за оне пријављене у свом газдинству на селу, али и за запослене на привременим и повременим пословима.
– Новац за њих биће обезбеђен уштедама у буџету насталим спречавањем злоупотреба – кажу у Министарству.

МАЈКЕ СА ТРОЈЕ ДЕЦЕ

У СРПСКОМ буџету нема новца за пензије мајкама са троје деце, без обзира на предлоге који долазе из радне групе која ради на Грађанском законику. Када би се таква одлука донела, морали би да се промене многи прописи. У Црној Гори се, примера ради, добра намера окренула против сопствених грађана и направило се много више проблема. Донет је закон да свака мајка која има троје деце добија доживотну надокнаду, што је са становишта популационе политике доста дискутабилно, јер се финансира неко ко има троје деце, а не подстичу се они што их немају да их добију. Тек када су донели закон схватили су да пара за то немају.

Извор