Морални и демографски аспект абортуса: Марија Стајић и Радојко Љубичић

https://informer.rs/tv-in/magazin/747529/popis-stanovnistva-abptus-zabrana-abortusa

СВАKА ДРУГА ТРУДНОЋА ЗАВРШИ СЕ АБОРТУСОМ!
Родитељи у Србији најчешће одлучују да не задрже треће дете!

Иако ће званични подаци пописа становништва бити доступни тек за месец дана, процене демографа говоре о томе како ће нови попис показати реалност да Србија 2022. године има око пола милиона становника мање у односу на 2011.
Радојко Љубичић из „Савеза за живот“ истиче како се ради о губитку од скоро 10 процената за деценију, односно 50 одсто за пола века и додаје како је слична ситуација и у остатку Европе.

Упркос томе што Србија има негативни природни прираштај, велики проблем депопулације и беле куге 50 одсто трудноћа у нашој земљи заврши се абортусом.

– Нама је свака беба злата вредна, свака трудноћа је важна. Прошле године смо имали 70.000 више умрлих него рођених људи. Ове године се процењује, према званичним подацима Републичког завода за статистику, да ће то бити 75.000. Ми губимо 1 проценат становништва годишње што је трагично. И у таквој ситуацији ми дозвољавамо да се преко 50 посто трудноћа заврши абортусом. То не делује разумно – наводи Љубичић.

Иако се највећи број прекида трудноћа не рагуструје јер се обавља у приватним клиникама или се обави абортивним пилулама, процене су да се у нашој земљи годишње изврши више од 200.000 абортуса. Оно што забрињава је податак да је највећи број прекида трудноћа из брака.

– Имамо процене претходне министаре Славице Ђукић-Дејановић и неких других стручњака који говоре о томе како се у Србији обави између 200 и 300 хиљада абортуса годишње, док је патријарх Иринеј говорио како тај број иде и до пола милиона. Насупрот тој цифри, број рођење деце на годишњем нивоу у нашој земљи је око 55.000 – истиче Радојко.

Kоуредница међународног портала IFAM news Марија Стајић наглашава како је жртва абортуса најчешеће треће дете.

– Kод нас највећи део абортуса јесу абортуси из брака, а најчешће се абортира треће и свако следеће дете. Малолетничка трудноћа, којом нас најчешће застрашују из медија и поједини тешки случајеви су веома ретке. Према статистици Института Гутмахер, 98 одсто абортуса се врши због тога што мајка једноставно не жели да роди дете. Само 1 проценат одлази на пренаталне дијагнозе, тешке случајеве,а на силовање одлази само 0,085. Можемо да кажемо да абортус треба да остане легалан у тим екстремним случајевима, али шта ћемо са ових 98 посто где жена не жели дете или не жели дете зато што је девојчица,а она жели дечака или обрнуто? То је тај абортус на основу пола.

Прекид трудноће требало би да буде безбедан и редак, закључује Марија и додаје како је едукација једна од кључних ставки у решавању проблема. Уместо неговања културе необавезног секса, младе треба учити да поштују себе, своје тело, партнера са којим ступају у интимне односе. Здраве заједнице најбоље су за гајење будућег потомства.