Међународни самит За живот у Београду 11-13. мај
Pro-life worldwide summit – Belgrade Мay 11-13rd 2023

 

Међународни самит про-лајф организација (за живот, породицу, нерођену децу и демографију) је планиран да се одржи од 11. до 13. маја 2023. године у Београду у организацији регионалног Савеза за живот (основаног 2016. у Београду) и пријатеља. Демографска ситуација у целој Европи је врло суморна и забрињавајућа – у свим земљама је више умрлих него новорођене деце, што значи да је природни прираштај негативан и да се укупан број становника смањује. О овоме се недовољно говори у јавности. Са друге стране, Европа има врло либералне законе по питању абортуса (намерног прекида трудноће) и велики проценат здравих трудноћа се, уместо порођајем заврши прекидом трудноће (у Србији преко половине трудноћа се прекине), што је један од кључних разлога претходно наведених демографских проблема.

Савез за живот, са својим сарадницима и пријатељима је претходних година остварио значајну међународну комуникацију и сарадњу на више континената, што нас је, између осталог, подстакло да се усудимо и определимо за организовање првог у свету самита про-лајф организација у Београду на пролеће 2023. године. Зашто баш Србија? Има много већих и богатијих земаља у Европи и свету, али Србија је међу првима у свету по проценту извршених абортуса на 1000 жена, демографска статистика је драматично неповољна, имамо добре контакте и познанства (на пример, европска асоцијација One of us окупља 47 организација из 19 земаља), Србија се већ показала као добар организатор и домаћин међународних скупова, имамо добру вољу, енергију, креативност и оргиналност и решеност да се суочимо са демографским проблемима наше земље и целог континента. Желимо да доведемо најбоље светске стручњаке и успешне организације како бисмо од њих научили како да оснажимо културу живота, унапредимо права трудница, породиља и нерођене деце, и поправимо демографску ситуацију.

Након првог међународног про-лајф самита у Београду ова манифестација треба да се одржава сваке године у другој земљи и да допринесе много бржој и ефикаснијој међународној комуникацији и сарадњи ради заштите нерођене деце, жена и породица и консолидације демографије угрожених нација, јер је ова област динамична са много новина и иновативних решења која треба брзо да се „транспортују“, прилагоде и примењују. Такође, предвиђено је оснивање Међународне организација За живот (Pro-life worldwide association) и покретање заједничког интернет портала ради унапређења интеракције.

Очекујемо подршку града Београда, државе Србије, министарства демографије и надлежних јавних установа, као и привреде и медија.

Званична интернет презентација самита је на адреси:  https://prolifeworldwide.net