Српска мајка

На годишњој Скупштини „Друштва српских домаћина“, 27. новембра о.г., у  препуном парохијском дому Храма Светог Саве у Београду, додељена су многа признања, и први пут престижно признање, плакета „Српска мајка“. Мајци десеторо деце, Маји Ковачевић. Ову плакету је уручио председник Друштва, господин Нићифор Аничић, који 40 година живи у Јужној Африци.

Маја Ковачевић из Краљева, као мајка деветоро деце, на Видовдан 2015. у Тополи, добила је благослов од преосвећеног владике шумадијског Јована и из његових руку кондир Мајке девет Југовића. Тада, са супругом Радишом, покреће ширу иницијативу за помоћ вишедетним породицама, и лично је веома ревносна по питању њене реализације.

Ево шта је Маја за Православни мисионар рекла о томе: „На рођендан ЊКВ престолонаследника Александра II Карађорђевића, 17. јула 2015, у Краљеву смо основали „Удружење кнегиња Персида Карађорђевић“, као удружење грађана за борбу против беле куге, помоћ вишедетним породицама и обнову културно-историјских споменика, са циљем афирмације вишедетних породица и, у том смислу, измене свести српског народа. Удружење је добило име по кнегињи Персиди Карађорђевић, мајци десеторо деце, мајци краља Петра I Ослободиоца, а по одобрењу и благослову њеног праунука, Александра II Карађорђевића. Том приликом су основане и Краљевске новине, прве монархистичке новине у Србији – национална информативна ревија за истину о српском народу, о Србији и српским земљама, за образовање и науку, за просперитет и јединство свих Срба у матици и дијаспори и духовни развој. Оснивач и главни и одговорни уредник је мој супруг, Радиша Ж. Ковачевић, новинар и публициста. За нашу ревију своје прилоге шаље 27 академика, више лекара, научника, историчара, новинара. Повод је био суочавање са истином и грубом стварношћу да се наш народ потпуно отуђио од своје традиције и да вишедетна породица више није симбол здраве и поносне Србије.

Данас, годину и по дана од оснивања нашег Удружења, ситуација у Србији је делимично измењена, и људи који су донедавно били против наше иницијативе сада је подржавају, а многи се и активно укључују. Заиста је било неопходно јавно се обратити људима и предочити им каква опасност прети Србији ако наставимо путем аутогеноцида. Највећи проблем је у неуређеним законским обавезама државе према свом народу који јој је указао поверење. Пре свега, то је  – право на живот.

Предлог који ћемо ускоро упутити Влади Србије је следећи:

  • Да се оснује Министарство за породицу, у чији рад би се укључили врсни лекари, педијатри, гинеколози, психолози и остали, црквени великодостојници, као и родитељи вишедетних породица;
  • Да се право на дечији додатак не ограничава само на четворо деце, него да важи за свако дете у вишедетној породици; ово право смо назвали „Миличин закон“, тј. „Закон кнегиње Милице“.
  • Да се мајкама које роде деветоро деце обезбеди национална пензија из фонда који би носио назив „Мајка девет Југовића“.

Ове године, на годишњицу нашег Удружења, доделили смо орден ЊКВ престолонаследнику Александру II. Карађорђевићу, у знак захвалности за његову свесрдну подршку. Имамо велику подршку краљевске породице и „Удружења Краљевина Србија“, које је основано под њиховим покровитељством. У просторијама овог Удружења 19. новембра ове године, одржана је промоција наше прве монархистичке националне ревије –  Краљевске новине, а уочи промоције стигла нам је подршка и благослов од Његове Светости Патријарха Иринеја. Том приликом додељена су признања свима који су дали свој допринос афирмацији слободне речи. Промоцији је присуствовао члан Крунског савета, господин Предраг Марковић са супругом, делегација Срба из Словеније и Аустрије, предвођени председником „Заједнице штајерских Срба“, господином Радом Бакрачевићем, новинаром и режисером, представници „Друштва српских домаћина“, и бројни писци, новинари, лекари, а међу њима и др Милијана Савић, чланица црквене хуманитарне организације – Вeрског добротворног старатељства, и главна сарадница „Центра за бригу о породици“, који се залаже за повећање наталитета у Србији. Тада је уручена повеља „Кнегиња Персида Карађорђевић“ дечјем песнику Љубивоју Ршумовићу, који је своју песму Здравица српском народу даровао нашем Удружењу као химну у славу рађања; затим господину Раду Бакрачевићу, председнику „Заједнице штајерских Срба“ и главном уреднику Штајерских новина, који од првог дана прате рад нашег удружења; такође господину Урошу Парезановићу, генералном секретару „Удружења Краљевина Србија“; госпођи Љиљани Браловић, песникињи и сатиричару из Прањана, која нам је даровала песму о нестајању српског села као опомену са жељом да наше Удружење допринесе промени, и да нова песма коју ће она написати буде песма о Васкрсу Србије.

Изражавамо задовољство и захвалност многим јавним личностима које су подржале нашу иницијативу. Намера нам је да се одржи свесрпски народни конгрес посвећен вишедетним породицама у Београду, почетком 2017.“

Извор: Православни мисионар, јануар/фебруар 2017.

„ЗАШТО МАЈКО

Зашто чупаш младо воће,
зашто не даш да се родим,
када остариш ко ће
по том свету да те води.

Зар од мене имаш штете,
зар не чујеш моје крике,
ја сам мајко твоје дете,
ја сам слика твоје слике.

Човек тежи својој слици,
за опстанак бој се бије,
не знаш да су на клиници
убијене три Србије.

Видиш ме на ултразвуку,
ломе кости и прстиће,
главу, груди, ногу, руку,
убијају живо биће.

Ја сам мајко Божје дело,
ја сам мајко клица света,
мој кревет је твоје тело,
моја кућа је планета.

И кад једном будеш сама,
неће цвеће да ти цвета,
сећаћеш се у сузама
нерођеног свог детета.

Тада мајко бићу птица,
мртвом руком миловаћу
сузе с’ твог светлог лица
и од туге заплакаћу.

Убила си мајко мила
много славних великана,
место њих из твога крила
изникла је сува грана.

На капији раја стоји
да је дете сунце света,
у космосу не постоји
ништа лепше од детета.

Аутор песме је проф. др Марко Младеновић (1928-2014), оснивач удружења „Опстанак“ – за борбу против беле куге