Конзервативна партија Салвадора је предложила казну за жене које изврше абортус затворском казном до 50 година. Измене у кривичном закону подразумевају заоштравање одговорности медицинских радника, који учествују у абортусу, а такође и за лица која учествују у пропагирању, заговарању прекида трудноће, саопштава „Седмица.ру“ са линком ка листу Гардијан (The Guardian). Од 1998. г. абортуси у Салвадору су забрањени – прекидање трудноће није дозвољено чак ни у случајевима силовања или инцеста. Салвадор је постао једна од немногобројних земаља света где су абортуси потпуно забрањени. До сада је већ осуђено 17 жена због покушаја извршења незаконитог абортуса или покушаја набављања абортивних препарата који изазивају побачај или мртворођеност. У неким случајевима, жене које су извршиле абортус су биле осуђене као убице.

Тренутно, за извођење абортуса предвиђена је затворска казна од 2 до 8 година.

Предлог закона подразумева уношење измене у члан 133 Кривичног закона о забрани абортуса, по коме се максимална висина казне повећава до 50 година. Оваква казна у Салвадору се изриче за убиство, извршено са посебном свирепошћу.

„Измене су у функцији очувања уставних принципа, које гарантују право на живот, почевши од тренутка зачећа“, каже се у образложењу предлога закона.

Осим тога, измене се тичу и одговорности за „наношење повреда плоду због непажње“ – максимална казна се увећава са 100 дана на 2 године. За „продају препарата који изазивају побачај“ планирано је повећање казне са 30 дана на 3 године.

Треба приметити да у Беликој Британији и низу других држава Европе просечна затворска казна по кривици за убиство износи 14 година.

Осим Салвадора, абортуси су забрањени законом у Никарагви, Хондурасу, Доминиканској републици и Чилеу. У Ирској абортус је дозвољен само из медицинских разлога до 12. недеље трудноће, због реалне угрожености живота мајке или силовања.

Русија данас има једно од најлибералнијих законодавстава по питању абортуса – по члану 56, став 4 Савезног закона „О Заштити јавног здравља“, прекид трудноће из медицинских разлога и по жељи жене је могућ у било ком периоду трудноће.

Извор