Конференција За жизн (За живот) 14-17. августа 2017. у Москви

Велика делегација савеза За живот од 12 чланова је учествовала у раду 8. конференције За жизн (За живот) у Москви од 14. до 17. августа. Седморо је путовало комбијем са поклоњењем и преноћиштима у Почајевској лаври, Кијево-Печерској лаври и Оптинској пустињи; поклонили смо се многим великим руским Православним светињама Москве и Кијева. Рад је био више него успешан.

Преко савеза За живот (уз наше посредништво) на конференцију у Москву је стигла четворочлана делегација европске федерације „Један од нас“ (One of us): почасни председник Карло Касини из Италије, извршни координатор Ана Марија дел Пино из Шпаније, итд. Вођени су тространи (трилатерални) разговори руске, европске и српске мреже о могућностима и перспективама даље сарадње; том приликом је начелно усвојена платформа коју је саставио Радојко Љубичић, а коначну одлуку треба да донесу главни одбори све три мреже. Иако су руска и европска мрежа неупоредиво веће, многољудније, моћније и богатије од српског савеза За живот ми смо захваљујући ентузијазму, креативности, широкоумности и пре свега Божијој милости прихваћени као квалитетан партнер у раду; према објективним критеријумима далеко смо од руског или европског нивоа рада.
Руска страна је предложила да се велика научна (медицинска) конференција на тему повезаности абортуса и женског рака одржи у Београду у време прославе Благовести; следеће године Благовести су дан уочи Васкрса. Ово је прихватио и „Један од нас“.

Посетили смо и ове године Дом за маме Руске православне цркве и разговарали са управником  Маријом Студеникином и социјалним радником. Упознали смо се детаљно са начином како функционише ова установа, а и Црквена служба Милосердие. Постоји реална потреба (и могућност) да се овакав дом покрене и у Србији.

Руска Црква је поставила архимандрита Тројице-Сергејеве лавре оца Теодора Лукијанова као духовника и координатора за сарадњу руске организације За жизн са Црквом. Сарадња Иницијативе за забрану абортуса са Русима се пренела на савез За живот.

Указана нам је велика част да се поклонимо гробу Светог војника новомученика Евгенија Родионова и да поразговарамао са његовом мајком Љубов Родионовом; она је била радосна што су Срби дошли да се поклоне њеном сину.

На конференцији смо пратили обуку по савременом „тајм менаџменту“ тојест управљању временом и менаџмент конципиран према стратегији великог руског војсковође Суворова.
Служена је поноћна литургија за окончање абортуса у ноћи између 15. и 16. августа, а након тога је одржан Крстни ход за живот без абортуса са иконом Богородицом Теодоровском, аутобусом по кружном путу, обилазници око Москве број 3 на удаљености око 80 км од центра, укупне дужине око 500 км, а ово ходочашће (са практично непрекидном молитвом) је трајало 10 и по сати.