Конференција у Лисабону 30. октобра

 

Конференција „One of us“ у Лисабону 30. октобар 2021. (5. форум)

1. Извештај (текст)

2. Програм (пдф и линк)

3. Позивно писмо Савезу за живот (пдф)

4. Писмо подршке из Србије (пдф)

5. Слике, графици, итд

Конференција у Лисабону је одржана, уз мере предострожности по панелима према програму. Овде ћемо изнети неколико детаља са два важна панела за нас – 4. и 5.

4. округли сто: Демографска равнотежа: старење и породица у будућности Европе

16:00 – 17:15 IV ROUND TABLE: DEMOGRAPHIC BALANCE: AGING AND FAMILY IN THE FUTURE OF EUROPE

a) Moderator: Christian Frei Cultural Platform One of Us, Germany

b) Alejandro Macarrón Larumbe, Founder and General Director of Fundación Renacimiento Demográfico, Spain

c) Anna Záborská, former MEP, politician of the Christian Union party, Slovakia

d) Molnár Balázs, Vice-President Institute Mária Kopp, Hungary

e) Ryszard Stocki, Professor of Psychology at SWPS University, Poland

Алехандро Макарон из Шпаније (https://renacimientodemografico.org) је указао да је процентуални удео становништва Европе у светској популацији растао и достигао максимум око 1900. године од око 24,7 %, али је током 20. века дошло до великог пада. Раније Запад је могао да буде лидер света и уз популациону инфериорност због врло високе продуктивности радника, али сада продуктивност расте у Азији итд, тако да бројност радне снаге све више долази до изражаја, а ту је Европа све слабија. Осим тога, мале породице су мање радосне и мање оптимистичне, а таквих је све више у Европи, САД, итд. Већина деце у Европи сада нема брата или сестру. Шпанија у 2021. има 6 пута више људи који живе сами него недавне 1970.

Два кључна чиниоца за раст наталитета су: стабилан брак и религиозност. Верујући парови у свим религијама: Хришћанство, Ислам, Јудаизам, имају више деце. Тако на пример у Шпанији број деце према врстама везе је следећи: брак (1,81), регистровани суживот (1,39), нерегестровани суживот (1,21) и изван везе (0,88). Слично је у Мексику. У САД удате жене узраста од 15 до 44 године имају у просеку 2 пута више деце од неудатих.

Уколико се не преокрену тренутни погубни демографски трендови можемо очекивати: старење нација и нестанак одређених европских култура; више трошкова за пензије и здравство; мања потрошња и мање инвестиција; решавање поменутих проблема кроз веће порезе или задуживања, итд; мања и старија домаћа радна снага; пад продуктивности, отпор учењу нових технологија; више усамљености и депресије; дегенерација демократије у геронтократију (доминација пензионера у активном бирачком телу); губитком демографске тежине Европа постепено губи геополитички значај; губитак одбрамбених капацитета (броја младих спремних да бране државу од агресије).

Да ли миграција може да буде решење за озбиљне демографске проблеме Европе? Миграција може да попуни недостатак ниже квалификоване радне снаге. Миграција не може да реши дефицит високо квалификоване радне снаге и не може да реши проблем усамљености многих због немања деце или само једног детета. Ризици миграције су: оптерећење за пореске обвезнике, раст незапослености, пад плата, итд; лоша социо-културна интеграција (раст криминала, екстремизам, итд); ствара се опасна илузија да је довољно само радити и стварати капитал, а да ће проблем недостатка деце неко други да реши (екстремни каријеризам). Процентуални удео беба рођених у Европи којима је најмање 1 родитељ мигрант расте, а у Француској је око 25 – 30 % (тешко је доћи до тачних података због начина на који се воде статистике).

Portugal pro vida: Представник Португала је изнео статистичке податке за Европу по земљама. Изнети су важни подаци о великој разлици по земљама између жељеног броја деце и реалног броја деце – што показује да бројни друштвени, економски и други чиниоци утичу да велика већина парова има мање деце него што желе. Португал је, на жалост, 2007. године прешао границу и први пут забележио више умрлих грађана него рођене деце (погледати график), а ово је тужна реалност свих европских земаља (1960. године Португал је имао око 215.000 рођене деце, а 2020. године само око 85.000 принова, што је страшан пад). Старосна пирамида јасно показује колико недостаје деце и младих.

Указано је и на раст броја људи који немају децу и људи који не желе да имају децу (чајлд-фри филозофија живота) у Европи. Као разлоге за немање деце грађани обично наводе: финансије, раст животног стандарда и више потреба за децу, недостатак времена за децу, промењени животни стилови и приоритети, несигуран посао, итд. Људи који не желе децу виде абортус као средство остваривања циља, при томе врло мало знајући о моралној, здравственој и другим димензијама абортуса. Треће дете има 2,5 пута више шансе да буде абортирано у односу на прво и друго дете. Рађање деце је индивидуална одлука и често нема везе са патриотизмом, иако би се рађање деце могло похвалити као патриотски чин. Фертилитет (просечан број деце према једној жени) је у Европи 2019. био 1,5, а потребан је бар 2,1 за очување броја становника, за стагнацију. https://federacaopelavida.pt

Представник Мађарске, Молнар Балаш (https://koppmariaintezet.hu/en), потпредседник Института Марија Коп, је пренео да Мађарска званично подржава традиционалну породицу (изложену критикама), јер деца која расту у породицама, статистички, имају доста бољи живот, образовање, сигурност, емотивно пријатан амбијент, итд. Три важне стабилности за друштво и државу су: стабилност везе (брак), посла и становања.

Он је изнео резултате истраживања. У свим земљама Европе око 60 % људи сматра породицу са 2 деце идеалном. 81 % становника Европе сматра да држава треба да подржи породицу. Већина Европљана сматра да политичари, као модел за решавање демографских проблема, треба да подрже породице, а не миграције. Већина Европљана сматра да је потребан „фемили френдли“ приступ. Мере Владе Мађарске доносе резултате: бележи се 25 % раст наталитета последњих 10 година. Око 75 % грађана Мађарске сматра да је погрешан став, према коме, су 1 или ниједно дете по пару добро решење за еколошке и сл. проблеме. Процес репродукције треба започети раније (у млађем узрасту, пре 30. године живота) да би породица имала времена за 3 или 4 деце – одговорност мушкараца у овом погледу је велика. Породична и популациона политика зависе од религије, традиције, културе, контекста, итд – нема универзалне, која се може само преписати! Неопходна је адаптација.

Ришард Стоцки, професор психологије на SWPS универзитету, Пољска. Професор универзитета, саветник великих фирми, отац 7 деце и има 9 унучади. Скренуо је пажњу у Лисабону, поред других и на загађење вредности. „Изложеност“ је врло важан термин – изложени смо многим негативним утицајима. Треба имати у виду принцип: Ако нешто не можеш да (из)мериш – онда тиме не можеш да управљаш. Потрошено је око 40 милијарди долара за промоцију лбгт покрета за неколико година у свету – што је контрапродуктивно са тачке гледишта демографије.

Током излагања изнео је лично искуство: Наша деца нису могла да гледају филм који ми нисмо претходно погледали, деца просто копирају све што виде. Морамо контролисати утицај медија на децу и младе. Данас нико не жели да слуша своју децу.

5. округли сто: Бранећи живот: Сведочанства за будућност Европе одану људском достојанству

V ROUND TABLE: DEFENDING LIFE: TESTIMONIES FOR THE FUTURE OF A EUROPE FAITHFUL TO HUMAN DIGNITY

#Moderator: Soemia Sibillo Movimento Italiano Per la Vita, Italy

#Africa Life Youth, Director, Richard Sempala (video call), Africa

#Cav Castiglione, Elisa Magalini, Italy

#Colegium Internarium,

#Weronika Przebierała, Ordo Iuris, Poland

#COmVIDas, Portugal

#HeartBeat International (video call), Ellen Foell, USA

#Lebensbewegung, Barbara Pavelka, Austria

#Plataforma Renovar, Artur Mesquita Guimarães, Portugal

#ViViDores, Pablo Velasco, Spain

Ричард Семпала из Уганде; „Africa life youth foundation” (омладина, директор): трудним младим женама је потребна подршка до порођаја (психолошка и материјална), а затим оспособљавање за посао. Због пандемије ковид вируса изгубили су око 70 % донатора, али нису престали да раде.

Ричард је сам остављен као беба у канти за смеће, али су га добри људи нашли и предали у дом за децу без родитеља и сада је, као врло млад, лидер „Africa life youth foundation”. Не зна мајку, али је срећан што га је мајка родила и није абортирала.

http://africalyf.org

Weronika Przebierała, Ordo Iuris, Poland: НВО активна у УН и ЕУ. За мање абортуса. Ако желимо да се бавимо људским правима, морамо их заштити све, а не само нека од њих. 3 основа Европе су: Римско право, грчка филозофија (наука) и Хришћанска етика. https://en.ordoiuris.pl

HeartBeat International (video call), Ellen Foell, USA: 1200 филијала организације у свету, од тога активни су у 22 европске земље. Услуге су углавном бесплатне; помажу, између осталог, у обезбеђивању противотрова (реверзибилне пилуле) при хемијском абортусу.

Енглески медији објавили да је Европа имала 25 % светке популације 1960. године, а само 7 % 2020. године, што је пад од око 3,5 пута за 60 година!

https://heartbeatinternational.org,

Закључци конференције One of us у Лисабону су:

1. Прави непријатељ Европе није споља, већ је унутра – то су материјализам и релативизам;

2. Треба промовисати интегралну екологију која штити и природу и људски живот од тренутка зачећа;

3. Потребно је заштитити породице (ради демографског опоравка).

https://zazivot.org/wp-content/uploads/2021/11/PROGRAM-V-ONE-OF-US-FORUM-EN-1-1.pdf

https://zazivot.org/wp-content/uploads/2021/11/invitation-confirmation-for-a-serbian-participant.pdf

https://zazivot.org/wp-content/uploads/2021/11/Letter-to-One-of-us-from-Serbia.pdf

Наши пријатељи и сарадници из европске мреже „One of us“ организују крајем октобра 5. велики међународни форум. Савез за живот је добио позив за учешће уживо, што је прослеђено великом броју чланова мреже, надлежном министарству, итд.

Португалска конференција окупља значајне савремене европске интелектуалце који се суочавају са бројним изазовима и проблемима на континенту, а посебно у погледу: очувања породице, смањења броја абортуса, забрињавајуће ниског (негативног!) природног прираштаја на континенту, очувања људског достојанства од зачећа до природне смрти, интегралне екологије, хришћанских корена и хришћанске интеграционе моћи Европе, слободе на континенту, итд.

Велика је част је што смо добили позив за учешће на скупу овако широког формата, виског ранга и на предивној локацији. Савез за живот не представља само интересе Србије, већ и региона и шире.

Програм форума на енглеском језику:
https://oneofus.eu/wp-content/uploads/2021/07/draft-PROGRAM-forum-one-of-us_EN.pdf