Патријарх Иринеј и председник Србије Александар Вучић су разговарали 28.10.2017. о озбиљним питањима која муче српску државу и народ и при томе дошли до закључка да је низак наталитет један од највећих проблема и да су неопходне мере за промену оваквог стања. Веома нас радује овакво приближавање ставова Цркве и државе и разумевање око питања беле куге. Принципијелност Цркве и неколико година снажног друштвеног рада разних организација које се боре против абортуса и беле куге доносе резултате – јавно мњење све више уважава аргументе у корист заштите деце и држава показује све већу решеност да се катастрофални природни прираштај поправи. Надамо се да ће се што пре прећи са речи на дела – док не буде касно.

Вучић са патријархом Иринејем: Циљ српске државе очување независности и слободе

СУБОТА, 28. ОКТ 2017, 17:52 -> 18:35 ИЗВОР: РТС

Председник Србије Александар Вучић састао се са патријархом српским господином Иринејем, са којим је разговарао о убрзању завршетка радова на изградњи Храма Светог Саве у Београду. Вучић и патријарх сагласили су се да је витални циљ српске државе очување њене независности и слободе, као и право Србије да доноси одлуке о себи и својој будућности без уплитања других земаља.

Председник Вучић и патријарх Иринеј сагласили су се да се радови на изградњи Храма Светог Саве заврше до 2019. године, како би обележавање 800 година од оснивања прве српске Архиепископије било одржано у новом храму, јединственог изгледа у свету, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије. Састанак патријарха Иринеја и председника Александра Вучића 0:00

Двојица саговорника разговарали су и о положају Српске православне цркве на Косову и Метохији и неопходности даљег улагања у очување наших најважнијих културно-историјских споменика. Председник Вучић упознао је патријарха Иринеја са великим проблемима и притисцима са којима се Србија суочава у покушају очувања мира, стабилности и сигурније будућности за нашу децу. Председник Србије и патријарх сагласили су се да је витални циљ српске државе очување њене независности и слободе, као и право Србије да доноси одлуке о себи и својој будућности без уплитања других земаља.

Двојица саговорника изразили су забринутост због изузетно ниске стопе наталитета у Србији, а председник Вучић обавестио је патријарха о различитим подстицајним мерама којима ће држава покушати да такву тешку ситуацију поправи.

САСТАНАК СА ЊЕГОВОМ СВЕТОШЂУ ПАТРИЈАРХОМ СРПСКИМ ГОСПОДИНОМ ИРИНЕЈЕМ

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са Његовом Светошћу Архиепископом пећким Митрополитом београдско – карловачким и Патријархом српским господином Иринејем, са којим је разговарао о убрзању завршетка радова на изградњи Храма Светог Саве у Београду.

Председник Вучић и патријарх Иринеј сагласили су се да се радови на изградњи заврше до 2019. године, како би обележавање 800 година од оснивања прве српске Архиепископије било одржано у новом храму, јединственог изгледа у свету.

Двојица саговорника разговарали су и о положају Српске православне цркве на Косову и Метохији и неопходности даљег улагања у очување наших најважнијих културно-историјских споменика.

Председник Вучић упознао је Његову Светост Патријарха Иринеја са великим проблемима и притисцима са којима се Србија суочава у покушају очувања мира, стабилности и сигурније будућности за нашу децу.

Председник Србије и Патријарх сагласили су се да је витални циљ српске државе очување њене независности и слободе, као и право Србије да доноси одлуке о себи и својој будућности без уплитања других земаља.

Двојица саговорника изразили су забринутост због изузетно ниске стопе наталитета у Србији, а председник Вучић обавестио је Патријарха о различитим подстицајним мерама којима ће држава покушати да такву тешку ситуацију поправи.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ

Извори:

http://rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2920650/vucic-sa-patrijarhom-irinejem.html

http://predsednik.rs/pres-centar/vesti/sastanak-sa-njegovom-svetosdju-patrijarhom-srpskim-gospodinom-irinejem

http://spc.rs/sr/patrijarh_srpski_g_irinej_kod_predsednika_republike_srbije_g_aleksandra_vuchitsha