„Колевка“ на Правном факултету

Колевка је највеће пространство, трибина на Правном факултету „Одговорност и обавеза или савремена слобода“ 31.01.2020.

Водитељ програма је проф. др Мића Живојиновић, Центар за геостратешка истраживања.

Срђан Ђоковић, отац Новака Ђоковића је окупљенима, између осталог, поручио, цитирамо његове речи: Умиремо, нестајемо, …. Наша Србија је празна, … И Косово да нам врате ко ће да живи доле … Ништа није немогуће када се стварно жели … Ја ћу од своја три сина имати 10 унука … Ово је за мене шок (незаинтересованост студената за проблем беле куге) …

Декан економског факултета у Крагујевцу, проф. др Пеђа Веселиновић је изнео податке:
Према способности задржавања талената Србија је на 134. месту од 137. земаља; а према успеху у привлачењу талената Србија је на 132. месту од 137. земаља. Свих 5 скандинавских земаља имају негативан природни прираштај, значи економија није кључ за решење демографског проблема. Око 4.000 људи месечно напусти Србију. Неопходна сарадња Цркве, државе и универзитета да бисмо стигли до решења.

Мр Биљана Спасић је саопштила: око 200.000 евра кошта државу школовање једног стручњака, а онда он уместо да се одужи (не богатој) држави спакује кофере и купи карту у једном правцу и напушта земљу. Имамо становника као пре 200 година, док су Албанци увећали број становника 700 посто, а Турци 400 посто. Србима прети судбина Хазара.

Милан Лане Гутовић: познавати законе рађања и умирања је мудрост, а све остало је знање.

Проф. др Миодраг Зец, економиста: сами смо одговорни за овакву ситуацију; треба мењати школски систем, да се подстакне критичко мишљење. У Србији богати немају децу, а сиромашни имају. Одлазе из Србије добростојећи људи, а не сиромашни. Одавно је овако у Србији, само сада је постало очигледно. Цркве се зидају, а вере нема много.

Др Братислав Миловановић, ендокринолог: трибина је посвећена проф. др Марку Младеновићу, пре 105 година при уласку аустроугарске војске у Србију одштампана је умрлица Србије. Према броју рођене деце Србија је на 167. месту од 197 земаља у свету. Када нешто желите онда нађете начин да то остварите. Живот настаје оног тренутка кад се зачне. Девет месеци је континуитет развоја у трудноћи и само промена квантитета, а квалитативна промена је у тренутку зачећа. Здравље није просто одсуство болести, већ пуно психофизичко и социјално благостање. Нећемо променити свет, али можемо да започнемо причу. Спорно је либерално право жене да прекине трудноћу. Треба говорити о праву нерођеног детета на живот.

Драмска мини монодрама о војводи Живојину Мишићу и његово молитвено промишљање о Србији.