Хиљаде Рускиња отроване абортивним таблетама

Више од 25 милиона жена у свету сваке године уради абортус. Али није познато колико се девојака реши нежељене трудноће, код куће у купатилу, илегалним средствима. Овај проблем је посебно актуелан на Далеком Истоку, где се сваке године уносу тоне пилула за абортус, које жене могу учинити неплодним.

Лиза је одвезена у болницу са јаким крварењем. Пре три недеље попила је таблету коју јој је саветовао комшија. Абортус таблетама је много јефтинији од одласка код гинеколога. Лиза има 24 године, недавно се венчала, она и супруг узели су хипотеку. Трудноћа је била непланирана, одлучили су се на абортус, јер у супротном не би успели да зараде. Три недеље након узимања лека, Лиза више није могла да поднесе бескрајно крварење, позвала је хитну помоћ. Упала је довела до принудног одстрањивања материце. Више неће моћи да има децу.

Далеко од тога да је ово једина таква прича. 2018. године, шест становница Благовешченска хоспитализовано је са тешким крварењем након конзумирања лека за побачај. Једна становница Владивостока умрла је након што је узела кинеску пилулу да би се решила детета.

Према званичним подацима, у Русији се годишње уради више од 500 хиљада абортуса. Сваке године више од 25 милиона жена широм света одлучи да прекине трудноћу. Али то су само подаци који су регистровани у болницама. Лиза, док је узимала таблету, није ишла код лекара, што значи да није ни у статистици.

Шта су ове таблете?

Постоји неколико начина да се решите нежељене трудноће. Један од њих је медицински побачај. Назива се и хемијским или таблетним. Жена пије лек који утиче на њене хормоне и спречава даљи развој фетуса. Оплођено јаје ексфолира са зидова материце, она се скраћује и избацује плод. У суштини, долази до побачаја.

Такве таблете можете пити само под надзором лекара. А сам лек мора бити сертификован у Русији – уз тачну дозу. Нажалост, многе девојке одлучују да прекину трудноћу илегалним пилулама које су врло јефтине. У њима је садржај супстанци које изазивају контракцију материце 2-2,5 пута већи од оних у легалним лековима. Фармаколози, у легалним лековима који се у Русији користе за хемијске побачаје поштују све норме, мада се могу јавити компликације и од ових лекова.

Према Алексеју Фокину, психијатру и организатору пројекта „Постаборт.ру“, процес прављења таблета за медицински побачај у Кини је мање контролисан.

– Контрола квалитета лекова у Кини је лошија него у Русији. Због тога су фармацеутске супстанце лошије, имају више нуспојава и опасних нечистоћа, додаје Фокин.

Одакле долазе илегалне пилуле у Русију?

На Далеком Истоку и у Приморју проблем пилула и њихових последица је врло акутан. Наш новинар је разговарао са куриром, који је одбио да да име. Неколико година аутобусима шверцује таблете у Русију из Кине.

– Може се пренети од 5 до 50 килограма, сакривајући га на различите начине: у врећама, са стварима, ципелама, кутијама, помешаним са другом робом, а

превозе се у џеповима. На граници нема посебне контроле. Постоји касета, као на аеродрому, али особа се не испитује. На царини нема проблема. Не превозимо дрогу, тако да не морамо никоме давати мито “, каже курир. – Два пута месечно можете без проблема да се возите и враћате. Имамо безвизни режим са пограничним градовима. Годишње превезем у просеку 120 килограма. Продајем апотекама, приватним радњама, лекарима, болницама.

За наш извор, курирска достава је споредни посао. По правилу курире проналазе сами доктори, продавнице, апотеке, туристичке компаније. Водичи су главни кријумчари. Они већ све знају, имају добро утабан пут, знају где да добију, где су попусти. Туристи превозе терет. Понекад су то „организоване помпејске туре“ – тако становници Далеког Истока називају путовања у којима туриста превози туђи терет, али ово путовање коштаће га не 5000 рубаља, већ 1000.

– На пример, идем у Кину са дететом на одмор, идем у куповину. Немам пуно ствари. Па планирам да пренесем пет килограма за себе и пет килограма за преко детета. Назовим туристичку агенцију и питам: „Имате ли турнеју за помоћ?“ И дозвољавају ми 45 килограма, али турнеја ће ме коштати много јефтиније – каже курир.

И готове таблете и сировине за њих се у Русију увозе из Кине. Лек је коштао 40 јуана при куповини – око 400 рубаља, претходно је био двоструко јефтинији. Курир је продавац. У Кини га је купио за 40 јуана, у Русији га је продао за 80 (односно, за 800 рубаља).

Где девојке купују абортус?

Купци у апотекама, на кинеским тржиштима и преко познаника купују таблете за абортус за две до три хиљаде рубаља. Веома често сами лекари шаљу девојке „својим“ људима због опасних лекова или их продају испод тезге.

Елена из Владивостока рекла је за „Лифе“ да нема новца за медицински побачај уз помоћ легалних таблета – у болници то кошта око десет хиљада рубаља. Тада је лекар предложио да девојчица купи лек на кинеском тржишту.

– Ових таблета нема на полицама. Али продавци одмах разумеју када изговарате речи „дете“, „побачај“ или изговарате име садржаја препарата (мифепристон или мисопростол). Плаћате две и по хиљаде и то је то. Пијете код куће, а затим крварите неколико дана. Ако будете имали среће, неће бити компликација. Многи нису имали среће, каже Елена.

Гинеколози у општинским болницама се плаше да разговарају са новинарима, јер би их могли отпустити и затворити због продаје илегалних лекова. Стога је жена лекар из Владивостока пристала да анонимно разговара с нама.

8-10 девојака свакодневно долази код ње на абортус. Сада локални лекари пре свега нуде кинеске лекове да би зарадили новац, али не за себе.

– Ја и шеф клинике за труднице добијамо новац, а затим предајемо главном лекару. Он односи главнину у Министарство здравља. Све је у готовини. Колико ми преостаје – не желим да одговарам, али не много. Последице ових пилула могу бити различите: неплодност, крварење, ендометриоза, мучнина

и повраћање, непотпуни побачај. Колико се често дешавају, готово је немогуће рећи, статистика се не води. Можете узети у обзир, али и не мора.

Али, након побачаја готово увек настају компликације. Чешће од кинеских – лошијег су квалитета. То могу бити цисте и заразне хроничне болести, а да не спомињемо менталне поремећаје. Смртни случајеви су ретки, али ако се то догоди, онда пишу други разлог – каже лекар.

И социјални радници и лекари кажу да нема статистике. Према Алексеју Фокину, ако се жена прими у болницу са упалом или крварењем, која се појавила због хемијског побачаја, њена анамнеза или, у најгорем случају, узрок смрти биће назначена као упала и крварење. Ређе побачај. Без икаквог појашњења.

– Проблем побачаја је табу тема у свету. Када желимо да идентификујемо последице побачаја и број смртних случајева од њих, налетимо на зид. Жене су спремне да разговарају о свему: о тровању, опекотинама – о било чему. Али ћуте о абортусу – додаје Фокине.

Сада на тржишту постоји недостатак кинеских лекова за абортус – када су границе затворене, болнице и апотеке су откупиле велике количине. Још нема начина да донесете нове. Као што нам је речено у штанду у Владивостоку: „Надамо се да ће их донети до Нове године.“

Али, да ли је то проблем целе земље?

Постоје овакве таблете не само на Далеком Истоку, већ и у Москви, Сургуту и Чељабинску. Није једноставно купити их – било на кинеским тржиштима, било преко пријатеља или преко интернета.

Сировине од којих се праве таблете за абортус продају се на Алибаба.цом – од једног долара по граму. Важно је напоменути да је ова веб локација „огласна табла“ на коју било који добављач постави било који од својих огласа. Према прес-служби Алибаба.цом, сви лекови морају да поседују сертификате о усаглашености, док је стављање лекова на рецепт на онлајн тржиште забрањено.

– Списак и продаја мифепристона и мисопростола као сировина за производњу лека је дозвољена на Алибаба.цом, а продаја капсула и таблета са овим састојцима је забрањена. Након што смо добили обавештење да на платформи постоји неколико огласа који крше нашу политику објављивања, одмах смо реаговали и уклонили их са наше платформе, додала је прес служба.

Ипак, пилулу за абортус можете купити било где у свету. Достава зависи од земље у којој живите.

Анна из Чељабинска сазнала је за трудноћу након што се одлучила развести од мужа. Три дана сам плакала, а онда сам одлучила да абортирам. Дошла сам код лекара и он ми је саветовао „ефикасан лек из Кине“. Девојка је пила таблете. Две недеље касније отишла је на преглед, а гинеколог јој је рекао да се абортус није догодио.

– Према речима лекара, овај лек није имао дејства код мене. Две недеље сам имала боли и крварења. Морала сам да урадим вакуумски побачај. То је страшније, јер видите све што вам се догађа и схватите шта се дешава са вашим телом и са човеком који би се могао родити – каже девојка.

Представници све-руског јавног покрета „За живот“ упутили су жалбу опуномоћеном председнику Руске Федерације у Далекоисточном савезном округу, Јури Трутневу, са захтевом да се покрене истрага о ситуацији са абортивним таблетама. – Далекоисточни округ је главна тачка увоза ових средстава. Надамо се да ће нас чути. Без активног учешћа власти и агенција за спровођење закона, овај проблем се не може решити – рекао је координатор покрета, Сергеј Чесноков.

– Добротворни пројекти увек имају улазне тачке за оне којима су потребни. У нашем случају то су натална саветовалишта и клинике. Наши психолози раде у више десетина медицинских установа, саветујући жене које су одлучиле да прекину трудноћу. Уосталом, труднице често иду на абортус због тежине проблема. Пружите им помоћ – и многе ће радо задржати дете. У случају абортивних пилула, не можемо ништа: ове жене су нам изван видокруга. Купују таблете путем интернета или на црном тржишту и узимају их код куће.

Фармаколошки побачај је у принципу опасан, а код илегалних пилула додају се непознати састави, прецењена доза и недостатак прегледа и лекарског надзора. То је удар на репродуктивни фонд земље, који се већ сваке године смањује. Организација „За живот“ је послала пријаве, дописе државној здравственој инспекцији и Савезној царинској служби Руске Федерације.

Највероватније, док сте читали овај текст, још неколико жена на свету одлучило се на абортус. Неке су то можда радиле са илегалним пилулама. Ни лекари, ни аналитичари немају поуздане информације о овом стању.

Неколико хиљада рубаља (1 рубља вреди око 1.4 динара) – и нема трудноће. Главна ствар је да нема додатних здравствених проблема. Али тешко да ће неко сазнати и рећи о овоме.

 

(Чланак руског издања часописа Life: https://life.ru/p/kitai-ubivaet)