Демографска конференција у Призрену 21-22. мај

Демографска конференција
„Конкретне мере за решавање демографских проблема: сарадња јавног и цивилног сектора”
Манастир Светих архангела, Призрен, 21-22. мај 2022.
Регионални Савез за живот (осн. 2016.)

Трећа демографска конференција у низу одржана је на историјски, културолошки и национално значајном месту у царском граду Призрену. Окупио се велики број представника организација цивилног друштва и еминентних експерата, међу којима и пет доктора наука, од чега троје уживо (проф. др Милан Живојиновић; др Слободан Јанковић и др Предраг Јакшић) и двоје путем радова које су доставили (др Миша Ђурковић и проф. др Станка Стјепановић, теолог).
Манастир Светих архангела, средњовековна задужбина цара Душана Немањића је додатно надахнуо делегате конференције да својим излагањима покушају да објасне генезу и узроке дубоке демографксе кризе у којој су се нашле Србија и цела Европа као и какве мере јавне администрације, просвете, цивилних актера итд би могле да ситуацију ублаже, поправе или чак преокрену ка позитивном исходу.
Захваљујемо учесницима из Србије (Крагујевац, Краљево, Рума, Врњачка Бања, Вршац, Бајина Башта, Стара Пазова, Мионица, Београд), Црне Горе, Републике Српске (БиХ), Аргентине, Русије на квалитетном и конструктивном доприносу научном скупу, као и игуману манастира оцу Михаилу на гостопримству. Делегати су се сложили да регионални Савез за живот треба да настави да проширује своје чланство на регионалном нивоу, да се продужи и интезивира плодна и широка међународна сарадња, усвојен је предлог нове, проширене структуре Савеза; подржана Демографска платформа Савеза за живот уз потребу да се константно ревидира и унапређује.

Медијски извештаји:
https://kosovo-online.com/vesti/drustvo/konferencija-o-natalitetu-sve-vise-dece-u-srpskim-porodicama-na-kosovu-24-5-2022
https://riznica.net/demografska-konferencija-natalitet-kod-srba-na-kim-u-porastu/
Повезано са тематиком:
https://kosovo-online.com/intervjui/gujon-natalitet-je-u-ovom-veku-nas-prvi-cilj-10-1-2022

Видео извештај са конференције, 1. део:
https://youtube.com/watch?v=-lXiRZGx8h4&feature=youtu.be

«Конкретне мере за решавање демографских проблема: сарадња јавног и цивилног сектора»
Програм рада:

Субота, 21. мај 2022. Манастир Светих архангела
Свечано отварање радног дела демографске конференције
Излагања:
ПСД Света Србија, Миљан Ћеранић: „Млади требују живот, да им се догоди – Србија се роди“
Мр Биљана Спасић, магистар економије, Крагујевац: „Шта да учинимо данас, да опстанемо и имамо будућност сутра?“
Др Слободан Јанковић, Институт за међународну политику и привреду: „Ка животу или ка смрти: европски народи на раскршћу“
Светлана Марјанов, Земун: „Демографске теме у оквиру Философских сусрета у Земунској гимназији“
Др Миша Ђурковић, директор Института за европске студије, Београд: „Спорови око ратификације Инстанбулске конвенције у Европи“
Димитрије Марковић, Бајина Башта: „Може ли новац да побољша наталитет“
Проф. др Милан Живојиновић; Центар за геостратешка истраживања: „Безбедносне последице депопулације“
Маја Ковачевић, удружење Кнегиња Персида Карађорђевић, Краљево, „Многодетна породица“
Маријана Миликић, друштво Српска традиција: „Значај емотивне привржености свом народу, традицији и култури као мотивације за рађање и останак младих у земљи“
Зоран Вујновић, предузетник, Београд: „Ријелити програми и морално кварење деце и младих“
Проф. др Станка Стјепановић и Коста Стјепановић, Рума: „Угрожавање права жене у вантелесној оплодњи“
Др Предраг Јакшић, Стара Пазова: „Кључно место Цркве у борби против утробних чедоморстава“
Катарина Чарапић, професор српског језика и књижевности, Мионица: „Утицај абортуса на психичко здравље жене“
Драгана Жугић, економиста, Београд: „Друштвене мреже и млади“
Радојко Љубичић, политиколог: „Представљање Демографске платформе Савеза за живот“
Подршка Међународног фонда јединства Православних народа, директор одељења за Србију, Наталија Коцева
Подршка Ане дел Пино (Шпанија), извршног директора Европске федерације „One of us“
Подршка – Марш за живот Аргентине (коалиција про-лајф организација), Моника дел Рио
Подршка др Сергеја Валентиновича Чеснокова, секретара Демографске платформе Руске федерације
Дебата учесника о изнетим ставовима и рефератима.
Усвајање заједничке декларације учесника.

Недеља, 22. мај 2022., преподне: Света литургија
Током дана: Поклоњење светињама Косова и Метохије
Поподне: повратак за централну Србију (Краљево, Крагујевац, Београд)

Проглас из Светих архангела
(Заједнички проглас учесника дводневног научног скупа:)
Демографска ситуација Србије, региона и целе Европе изазива оправдано дубоку забринутост стручњака већ дуже време, а последњих година и широке јавности, медија, државника, итд. Трећа у серији, међународна демографска конференција је указала на узроке и димензије проблема, тренутно стање и могућности изласка из кризе.
Деца и млади су занемарени и препуштени медијима, улици, «паметним» телефонима, итд, што није добро. Потребно је да се родитељи, просветни радници и цело друштво окрену снажно ка васпитавању деце и младих.
Утицај медија на младе је систематски интезиван, али на жалост често и негативан, што се види на примеру такозваних «ријелити» програма. Медијску сферу треба уредити подстицањем породичних и демографски пожељних садржаја и образаца понашања, а маргинализацијом или укидањем деструктивних програма.
Значајан потенцијал за привредни и демографски препород Србије је велики број младих образованих људи који се иселио из отаџбине. Треба створити услове за њихов повратак и адекватно друштвено-економско позиционирање. Такође, важно је снажно мотивисати младе да остану у Србији.
Први велики демографски пад у Европи је искусила Француска, крајем 18. и почетком 19. века, након револуције и наглих, екстремних друштвено-политичких промена против: традиције, културе, морала и вере. Касније су многе земље поновиле ове грешке и окусиле исте горке плодове. Суштина проблема, а ни решења, није никако на материјалном нивоу, који је ипак важан.
Подржавамо анализу Истанбулске конвенције коју је извршио др Миша Ђурковић и доставио је организаторима ове конференције.
Сматрамо “child free” (без деце) покрет штетним, неодговорним и контрапродуктивним.
Од Срба са Косова и Метохије сазнајемо да је велики проблем одлазак младих са КиМ ради школовања и запослења, што утиче врло неповољно на демографску будућност српске заједнице. Стога апелујемо на државно руководство и привредне субјекте да уложе озбиљне напоре како би се младима на КиМ омогућило да се школују, запосле и реше стамбено питање, односно формирају породице у нашој јужној покрајини.
Подсећамо на проблем намерног прекида трудноће, тојест абортусе, као процедуру легализовану маја 1952. године у СФР Југославији при тадашњем годишњем природном прираштају Србије од приближно +80,000 становника, да би након 7 абортивних деценија дошли до прираштаја од (минус) – 70,000 становника. Даље остајање при закону од пре 70 година који ограничава наталитет у новим условима дубоке депопулације је крајње апсурдно и контрапродуктивно. Процедуре које се тичу абортуса (информисање, припрема, извршење, лечење последица, итд) треба да буду детаљније осмишљене и строго поштоване у пракси. Приступ абортусу (утиче значајно на демографију) треба да буде: одговоран, зрео, информисан, редак – како би се остварио минимум абортуса. Неопходно је да знамо тачан број прекида трудноће који се реализују у Србији сваке године на различите начине, а сада то није случај, што ствара простор за манипулације и злоупотребе. Абортус треба да буде потпуно финансиран од грађана који желе да му прибегну, без учешћа државног буџета и обавезног здравственог осигурања у акту који је неморолан, антидемографски и крајње споран.
Апелујемо да се покрене пројекат „Дом за маме“ тојест прихватни центар за труднице и породиље које имају материјалне, породичне и друге проблеме где би могле да добију разне видове помоћи и подршке и где би могле да бораве одређено време уз подршку стручног тима, ради рехабилитације.
Молимо да се уведе нови коефицијент за обрачун зарада, примања, а то је број деце, по правилу; више деце – већа плата. Породице са више деце заиста имају веће есенцијалне потребе и издатке. Молимо да се породицама са троје и више деце омогуће значајни попусти и субвенције приликом обрачуна трошкова за комуналне услуге.
Важно је да се кроз основно и средњошколско образовање деца и млади упуте на правилно вредновање (традиционалног, природног) брака, породице, светиње људског живота од тренутка зачећа, како би свака трудноћа заиста била код младих перципирана као благословено стање и велико друштвено благо. На разне начине треба стимулисати раније ступање у брак, јер је оно један од кључних параметара за повећање наталитета.
Хришћански морал је у основи српске и европске културе и цивилизације; он је преко хиљаду година обликовао породичне, друштвене и политичке односе и вредности и као такав допринео великом глобалном успону Европе, а напуштање, делимично, овог морала је донело бројне микро и макро социјалне проблеме и патологије. Стога, обнављање хришћанског морала није само етичко и верско питање, већ и демографски и друштвени императив.
Савез за живот треба да формира извршно тело, предложи конкретне демографске мере и одреди рокове за њихову реализацију, као и да одреди лица унутар Савеза која ће преузети одговорност за њихово остварење и извештавање чланова Савеза. Усвојен је предлог нове, проширене структуре Савеза за живот са 4 тела: Главни савет, Секретаријат, Стручни савет и Привредна задруга (Клуб пријатеља нерођене деце).
Демографија захтева дуготрајан, вишегенерацијски приступ и посвећеност, континуитет и систематичност у раду уз јасан надполитички, ванстраначки приступ. Ми смо за конструктивну
сарадњу са државом. Формирање Министарства за бригу о породици и демографију и бројна финансијска буџетска давања при рађању деце су охрабрујући и позитивни знаци. Потребно је да професионални демографи, професори демографије и истраживачи, стручњаци на постдипломским студијама у овом пољу буду знатно присутнији у јавности.
Захваљујемо пријатељима и сарадницима из Црне Горе, Републике Српске, Аргентине, Шпаније, Русије, итд на подршци скупу.
Србија треба да живи. Зато из царског града Призрена, позивамо народ и власти да штите живот од тренутка зачећа. Подржимо очеве и мајке, да нам се Србија рађа! Рађање је есенција живота и предуслов опстанка сваког друштва. Заштитимо право на рађање.

Регионални Савез за живот
Манастир Светих архангела, Призрен,
21-22. мај 2022.