Алабама, доживотни затвор за обављени абортус

Сенат савезне америчке државе Aлабаме усвојио је један од најстрожих закона о абортусу у САД, према коме би лекару који би обавио прекид трудноће претила казна доживотног затвора.

Републикански сенатори прогурали су закон којим се уводи готово потпуна забрана абортуса у Алабами како би извршили притисак на Врховни суд, који је још 1973. године легализовао абортус у САД преноси Си-Ен-Ен.

После вишечасовне дебате, Сенат, у коме републиканци имају већину, са 25 према шест изгласао је закон којим би лекар који је обавио абортус могао да буде осуђен на 99 година затвора.

Представнички дом Алабаме усвојио је закон раније овог месеца.

Једини изузетак којим закон дозвољава абортус је „избегавање озбиљног здравственог ризика за мајку нерођеног детета“, ванматеричне трудоноће и уколико „нерођено дете има смртоносну аномалију“. Одбачени су изузеци чак и у случајевима силовања или инцеста.

Гувернерка Албаме Кеј Ајви има шест дана да потпише закон или ће у супротном он ступити на снагу за шест месеци. Ајвијева се није јавно изјашњавала о том закону, али се раније сврстала међу оштре критичаре абортуса.

Заговорници права на абортус окупили су се у више градова и протестовали, док се поборници те одлуке надају да ће Врховни суд преиначити своју одлуку.

Извршни директор Уније за људска права Алабаме Рендал Маршал рекао је да ће се та организација придружити другим удружењима која ће „изазвати закон на суду“ у року од „пар недеља“ уколико ступи на снагу.

Преузето са РТС-а