Међународни дан детета обележен у 122 градова Русије, 2 области Белорусије и на 2 локације у Србији (Београд) од стране Међународне Православне иницијативе за забрану абортуса и удружења сарадника. Овим је скренута пажња јавности на то да је и нерођено дете, заиста дете, које треба да има људска права и да буде заштићено од насиља и агресије одраслих. Овакав начин рада је нешто ново за нас и надамо се од користи за друштво. Надамо се да ће се и наредних година 1. јун обележавати на сличан начин. Хвала свима на помоћи.

Поводом Међународног дана детета у понедељак 1. јуна неколико удружења која се баве промовисањем права детета одржаће хуманитарну акцију под називом: Нисте сами.

На две локације у Београду, на Врачару и на Трешњи, родитељи троје и више деце, деце са инвалидитетом, као и самохрани родитељи моћи ће да преузму очувану second-hand гардербу за децу узраста од 3 месеца до 4 године.

Међународни дан детета Србија дочекује са око 400.000 социјално угрожене деце, за које држава издваја додатак.

Сиромаштво, глад, насиље међу децом, смањење дечје смртности, доступност здравствене заштите свој деци, помоћ материнству и подршка породици само су нека од горућих питања друштва, које би државни органи Србије, потписнице Конвенције УН о правима детета, морали да реше.

Ова акција представља симболичан покушај да се скрене пажња јавности да су сиромаштвом посебно угрожене породице са више деце, самохрани родитељи и родитељи деце са инвалидитетом, као и да је економски аспект једна од главних препрека за рађање већег броја деце у Србији, земљи са катастрофалном демографском ситуацијом.

Центар „ЗА БЕБЕ“: www.zabebe.org facebook:ZABEBE Пожаревачка улица 29/2, 064 266 9242

Иницијатива грађана за забрану аборутса: https://zazivot.org

Шумска дружина, насеље Трешња, координатор Урош Остојић: 064 239 5704