Црква у Новим Бановцима За забрану абортуса

Наставља се духовни устанак против утробних чедоморстава, децеубистава у Срему. Уочи нашег лепог празника Материце у Цркви Светог Василија Острошког у Новим Бановцима, одржано је предавање и нова промоција Међународне Православне иницијативе за забрану абортуса. Након бдења и уводне речи свештеника, уз присуство старешине храма и још два свештеника присутнима су се обратили: др Милијана Абрамовић-Савић др медицинских наука, педијатар, начелник одељења за брак и породицу Верског добротворног старатељства Српске православне цркве, Милорад Станојловић, економиста и банкар, председник Српског либералног савета, уважени национални радник старог кова и Радојко Љубичић, координатор за Србију иницијативе ЗА (забрану абортуса).

Организатор су локални мештани са којима смо провели време у дружењу и разговору о горућим духовним и демографским проблемима нашег друштва. Др Милијана је из свог богатог радног искуства износила важне и занимљиве примере о погубним последицама намерног прекида трудноће и потреби превенције абортуса и бриге за здравље омладине и њихов етички живот.

Милорад Станојловић је изјавио да посебан проблем код нас и у региону (посебно у Црној Гори) представљају селективни абортуси – тојест ликвидирање, усмрћивање зачете деце нежељеног пола, обично женског. Није редак случај да се брачни пар реши на абортус, након што путем ултра-звука и другим методама утврде да је зачето дете девојчица, а они желе мушко дете. Селективни абортус би требало квалификовати као кривично дело, јер он испуњава све услове да се тако назове, а након тога би оваквих нежељених појава сигурно било мање.

Радојко Љубичић је говорио о изложбама на Тргу Републике, Благовестној литији, прикупљању потписа подршке, сарадњи са Русима, сличним покретима у свету и потреби да храбро и одважно исповедамо основне истине наше вере и да деца од раног узраста живе по Хришћанским нормама, што сада на жалост није случај, а што наравно има озбиљне последице.

Након тога је настављен разговор са присутнима и одговарање на занимљива питања и предлоге. Предавање у лепом храму који се још увек осликава је завршено заједничком фотографијом. Хвала свештеницима и Н.Бановцима на лепом и корисном сабрању.