Вашингтон, 31. јануар 2015. г.

„Одлучујући корак у сусрет поштовању живота нерођених људи, који одражава вољу америчког народа“: тако је кардинал Шон О’Мели из Бостона и председник Одбора заштите живота при бискупској конференцији САД, прокоментарисао одобрење од стране Палате представника закона о забрани наплаћивања абортуса из средстава пореских обвезника.

Реч је о искључењу абортуса из државног финансирања и укидању прикривеног финасирања из здравственог осигурања са циљем да се обезбеди пуна транспарентност у вези тога што се тиче финансирања услуга за прекидање трудноће. До сада су осигуравајућа друштва могла не упознати своје клијенте, без обзира на морална и верска убеђења, колика сума се може утрошити на колективно финансирање тих такозваних услуга укључених у мере превентиве женског здравља.

Закон је одобрен 22. јануара већином гласова: 249 су гласали „за“ и 179 – „против“. Уочи тог важног гласања кардинал О’Мели се обратио члановима Конгреса са позивом да подрже овај закон.

Кардинал Бостонски подвлачи да резултат гласања одражава вољу америчког народа и сагласан је законодавству САД по коме „власт не може користити државна средства за подршку и продужетак добровољног прекида трудноће и при томе принудити пореске обвезнике да финансирају то насиље“. „Већина америчких пореских обвезника не жели да се њихови порези користе за абортусе, исто као што не жели да се на исто троше средства осигурања “ – приметио је кардинал, који се нада да ће закон одобрити и амерички Сенат.

http://www.pravoslavie.ru/news/76918.htm