Савез педијатара подржао је идеју патријарха о искључивању абортуса из система обавезног медицинског осигурања

Учесници у XVIII конгресу Савеза педијатара Русије, у којем су такође учествовали страни стручњаци, подржали су предлог патријарха Московског и целе Русије Кирила да се абортуси искључе из система обавезног медицинског осигурања, каже се у резолуцији која је била усвојена на седници објављена јуче. Ово преносе РИА Новости.

«Заједница педијатара подржава мишљење које је изразио патријарх Московски и целе Русије Кирил у Државној думи у вези с потребом за планским радом на смањењу броја абортуса, укључујући и ограничавање њиховог финансирања од стране државе,» каже се у документу.

По мишљењу стручњака абортуси се негативно одражавају на здравље жене и често доводе до неплодности. «Неплодност приморава жене да прибегавају помоћним репродуктивним технологијама. Притом је доказано да је код деце која су зачета и дошла на свет уз употребу ових технологија, засигурно виши ниво инвалидитета и смртности,» – истакли су педијатри.

По завршетку рада делегати и учесници у конгресу одлучили су да се обрате Министарству здравља РФ с молбом да изради и одобри програм за очување и јачање репродуктивног здравља и спречавање абортуса.

Извор: Православие.ру / превод: Марина Тодић