РАЗВОЈ БЕБЕ ОД ЗАЧЕЋА

ТРУДНОЋА ПО НЕДЕЉАМА

1. недеља

Звучи чудно, али у првој недељи, која се рачуна код трудноће, жена још увек није трудна! Почетак трудноће, наиме, рачуна се од последње менструације тако да, по овом рачунању, испада да сте ви у првој недељи трудноће у ствари имали менструацију, а да до зачећа још није ни дошло.

2. недеља

Менструација је престала, а ако нисте једна од 10 до 15 посто жена које имају циклус тачно на 28 дана, још увек нисте трудни. Ваша јајна ћелија сада овулира и тек треба да се сретне са сперматозоидима.

3. недеља

Ваша беба сада је бластоцид – мајушна лоптица састављена од неколико хиљада ћелија које се мултиплицирају као луде. Та лоптица сада се гњезди у вашој материци. У међувремену, настаје и амнитичка течност – течност коју ће ваша мала беба користити као удобну постељу недељама и месецима. Сада она добија потребни кисеоник и храну, али и избацује оно што јој није потребно, помоћу сићушне цевчице прикачене за крвне судове зида материце.

4. недеља

Ове недеље ваша беба постаје ембрион. У наредних десет недеља сви бебини органи развиће се и почети да функционишу. Зато је ово период кад је ваша беба најрањивија и најподложнија свему ономе што би могло да је спречи или заустави у развоју. Ваша беба је ембрион који има два слоја: епибласт и хyпобласт од којих ће се развити сви њени органи и делови тела. Њене ћелије формирају мали тунел до унутрашњости материце који ће помоћу ваше крви снабдевати бебу кисеоником и хранљивим материјама. Такође, ствара се и амниотичка течност у којој ће ваша беба удобно живети док буде расла.

5. недеља

Беба се налази у материци. Ћелије које се налазе са спољне стране развијају израштаје попут пипака да би се повезале са мајчином крвљу. Унутрашњи слој ћелија образује прво два а после три слоја, а из сваког од њих издваја се други органски систем: из једног ће се развити мозак и централни нервни систем, кожа, очи и уши. Из другог настају плућа, желудац и црева а из трећег – срце, крв, мишићи и кости. Око пете недеље, на делу од кога ће постати леђа, формира се нервна цев, из које ће настати мозак и кичмена мождина.

6. недеља

Узбудљива недеље за развитак бебе: формирају јој се глава и мозак. На УЗ прегледу могу да се виде откуцаји срца! На глави се назиру рупице из којих ће се развити уши, као и задебљања, која ће ускоро постати очи. Беба има тело, основу мозга и четири пупољка од којих ће настати руке и ноге. Почиње да се формира вилица, као и кичма.

7. недеља

Срце бебе подељено је на леву и десну комору, на УЗ могу се видети “пупољци” ногу и руку са местима где ће бити прстићи. Развили су се примарни дисајни путеви. Главица је много већа од тела и у њој се већ развијајају лева и десна хемисфера мозга. Развијају се и очна сочива, ноздрве, уши, гуштерача и бронхије. Има изузетно танку и провидну кожу на којој су видљиве вене.

8. недеља

Ваша беба се мења из дана у дан. Полако се формира лице, очи се сад боље виде и постоје усне. Назире се и врх носа. Најважнији органи су већ формирани – срце, мозак, плућа, бубрези, јетра и црева. Почињу да се гранају бронхије. Срце ваше бебе се чује на ултразвуку, куца око два пута брже од вашег. Формиране су очи и уши, а беба може да отвара уста. Ноге и руке се мичу и издужују, а беба добија лактове. На УЗ се могу видети мали покрети главе и тела. Почињу да се образују црева.

9. недеља

У овој недељи почињу да се формирају кости и хрскавице, руке и ноге расту брзо, а развијају се и прсти на ногама и рукама. Шаке и прсти на рукама се виде боље од стопала и прстију на ногама. Беба се покреће много јасније. Спољни полни органи се виде, али се још не може видети је ли у питању дечак или девојчица.

10. недеља

Да можете сад изблиза да видите своју бебу, били бисте изненађени колико личи на правог човека! Развијени су јој прсти на рукама и ногама, као и већина великих зглобова – лактови, рамена, колена, зглобови на рукама и ногама. Беба плива унутар материце, а када мама и тата то виде на ултразвуку, не могу да схвате да им се беба покреће, а да мајка при том још не осећа покрете. То је нормално, јер покрети морају бити довољно јаки, а дете довољно велико да би мајка могла да их осетити.

11. недеља

Формирају се јајници или тестиси, а развијају се и спољни полни органи. Глава је још увек несразмерно велика – отприлике чини једну половину тела. Капци су затворени, а ове или следеће недеље почиње да циркулише крв између бебе и материце и постељица почиње да обавља своју функцију исхране путем мајчине крви.

12. недеља

Са 12 недеља, беба је потпуно формирана, има све органе, мишиће, удове и кости. Од сада па до рођења само ће расти и сазревати. Глава постаје округла. Види се и кичма, ручице и ножице, прсти на ногама и рукама су потпуно раздвојени а беба има леп профил. На прстима руку и ногу почињу да расту нокти. Накупља се плодова вода пошто бебини бубрези почињу да стварају и излучују мокраћу. Мишићи у зиду црева почињу да вежбају покрете перисталтике – цревне покрете који служе за варење хране. Хипофиза почиње да ствара хормоне.

13. недеља

На јагодицама прстију је формиран отисак. Вене и органи су сада јасно видљиви, а цело тело покушава да сустигне величину главе, која чини трећину укупне бебине величине. Код беба девојчица, већ је формирано више од два милиона јајних ћелија.

14. недеља

Беба је много еластичнија и може да помера главу, уста, руке, зглобове, ноге и стопала, чак и прсте на ногама. Врат је дужи и јачи, и до пре неколико недеља, бебина брада је морала да се наслања директно на грудни кош, а сада више не мора. Откуцаји срца се све јасније чују на УЗ и двоструко су бржи него код одраслих, око 160/мин. До рођења ће беба само расти и сазревати.

До 14. недеље трудноће се изврши највећи број утробних чедоморстава.