IRINEJЊегова Светост Патријарх српски Иринеј началствовао је на празник Благовести светом Литургијом у београдској Саборној цркви коју је служило братство храма. Радио Слово љубве је преносио богослужење. Свјатјејши је указао да је долазак Господа у свет тајна превелике љубави Божје према нама, да од тога да будемо једно са Господом нема веће части и радости. Подсетио је на Благовесну Литију за забрану абортуса указавши да је највећи грех који човек може да учини – да убије живот. Децеубиство је куга нашег времена, истакао је Патријарх и подсетио на прву заповест Божју о рађању.

Патријарх је честитао Празник вернима, рекавши да је вест коју је архангел јавио Дјеви Марији најрадоснија вест за род људски, да ће Она бити златни мост преко којег ће Господ доћи свима нама, свакој личности. Бог се оваплотио и јавио као прави истинити човек, не престајући бити Богом, то је тајна наше вере и тиме је Бог указао колико је огромна вредност човека пред Богом. Долазак у свет Господа Христа је већа од стварања света, то јер тајна превелике љубави Божје према нама, где се Он понизио, постао један од нас, у свему сличан нама – осим у греху. Тај превелики догађај опомиње нас колико нас Господ љуби и ми смо дужни да према Њему покажемо своју љубав и да увек будемо благодарни, да одговоримо љубављу, вером и надом на Господа, да отворимо врата срца нашег и будемо једно са Господом јер од тога нема веће части и радости.

Патријарх је подсетио на Благовесну Литију која је потом кренула из Саборне цркве ка Народној скупштини, потом Храму св. Саве. Патријарх је указао да Лик Матере Божје позива жене да постану мајке и да нема већег дара од дара живота. „Данас многе мајке то не поштују него уништавају децу у утроби, лишавају их могућности да се појаве у овом свету, наследе улазак у Царство Небеско. Највећи грех који човек може да учини то је да убије живот. Кад мајка дете убија буни се цело Небо“, рекао је Патријарх и додао да се организатори Литије боре против те „куге нашег времена, подсећају мајке на ту част бити мајка деци својој“. То је опомена, навео је Свјатјејши, да свима који су спремни да приме поруку Цркве, да не чине тај грех , него да испуне прву заповест Божју – рађајте се и множите и напуните земљу. „Покажимо да смо сарадници Божји“, указао је Патријарх.

Извор: http://www.slovoljubve.com/vesti/patrijarh-o-blagovestima-nema-veceg-dara-od-zivota-ne-ubijajmo-decu